Ethiopië slaat alarm: voedselnoodhulp dreigt op te raken

De regering van Ethiopië trekt aan de alarmbel. Door de aanhoudende droogte dreigt de voedselnoodhulp op te raken. "Het risico op acute hongersnood is zeer hoog", waarschuwt ze.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Ethiopië en buurland Somalië worden al heel lang geteisterd door een enorme droogte. Regen blijft uit, of valt veel te weinig. Gras is er nauwelijks, waardoor de kuddes van de vaak nomadische veehouders massaal sterven. 

In de afgelopen vier maanden is het aantal slachtoffers van de droogte nog sterk opgelopen, met 2 miljoen. Intussen zijn bijna 8 miljoen mensen bedreigd. Duizenden Ethiopiërs hebben ook de afgelopen dagen soms dagenlang gestapt om een kamp te bereiken op zoek naar noodhulp. 

Risico op humanitaire crisis tegen half juli

Maar ook die noodhulp dreigt op te raken, en zelfs al tegen volgende maand. De Verenigde Naties waarschuwen dat er tegen half juli een humanitaire crisis dreigt als er niet snel meer hulp komt. "Ik heb nog nooit zulke povere middelen gezien om een crisis het hoofd te bieden", zegt John Graham van hulporganisatie Save the Children.

"Onze grootste vrees is dat de problemen door de droogte uitmonden in hongersnood", zegt een VN-gezant. In twee regio's in buurland Zuid-Soedan is de hongersnood al officieel uitgeroepen. Ook Somalië lijdt net als Ethiopië en Zuid-Soedan onder de aanhoudende droogte. Ook daar zijn vele duizenden mensen op de vlucht.