Franse parlementsverkiezingen: partij van Macron op weg naar grote meerderheid

In Frankrijk heeft de partij van president Macron een zege behaald in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. La République en Marche haalt zo'n 32 procent van de stemmen. Dat zou Macron een ruime absolute meerderheid opleveren in het parlement: tot 430 van de in totaal 577 zetels. Volgende week is er de definitieve tweede ronde van de parlementsverkiezingen.

La République en Marche - in alliantie met centrumpartij Modem - is goed op weg om volgende week een erg ruime meerderheid te halen in de Assemblée. Volgens de eerste projecties zou de partij van de president met deze resultaten 390 tot liefst 430 van de in totaal 577 zetels binnenhalen. Dat is vrij ongezien voor een partij die nog maar enkele weken bestaat. Emmanuel Macron lijkt dus zijn succes van de presidentsverkiezingen te kunnen doortrekken.

De andere partijen moeten het doen met de kruimels. De rechtse partij Les Républicains komt volgens de eerste schattingen op plaats twee met 21,5 procent van de stemmen. Na de tweede ronde zouden de Republikeinen op die manier 3 tot 4 keer kleiner zijn dan de partij van de president.

Het Front National komt qua stemmenaantal op nummer drie met 14 procent, maar kan dat volgens de eerste projecties niet vertalen in genoeg zetels om een fractie te vormen, daar zijn minimum 15 afgevaardigden voor nodig.

De PS haalt een historisch lage score van iets meer dan 10 procent en ziet zijn aantal zetels in het parlement gedecimeerd tot 20 à 35. Het extreemlinkse France Insoumise van voormalig presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon haalt volgens de eerste schattingen 11 procent en steekt dus zo de socialisten voorbij.

Volgende week nemen de best scorende kandidaten per district het tegen elkaar op in de beslissende tweede ronde. Maar het ziet er dus goed uit voor La République en Marche van president Macron. 

(lees verder onder foto zetelverdeling en video) 

Historisch lage opkomst

De Fransen hebben vandaag evenwel blijk gegeven van een grote kiesmoeheid. Van alle stemgerechtigden heeft 50,2 procent geen stem uitgebracht. De opkomst lag nog nooit zo laag in de Vijfde Republiek (°1958). En die lage opkomst lijkt vooral in het nadeel te spelen van extreemrechts en extreemlinks.

"Derde ronde van de presidentsverkiezingen"

Nochtans gaat het om belangrijke verkiezingen. Want met een parlementaire meerderheid kan president Macron zijn programma een stuk makkelijker kunnen uitvoeren dan zonder.

Bovendien: zes kandidaten van Macrons regering zijn kandidaat bij deze législatives, en als die niet verkozen raken dan moeten ze al uit de regering.

De parlementsverkiezingen worden dan ook de derde ronde van de presidentsverkiezingen genoemd.

Decraene: "Fransen zijn een beetje verkiezingsmoe"