Is Britse premier Theresa May "a dead woman walking"?

Terwijl de Britse premier Theresa May de laatste hand probeert te leggen aan een akkoord met de Noord-Ierse Unionisten (DUP), komt ze steeds meer onder vuur te liggen. Zeker ook in eigen rangen. Gewezen minister voor de Conservatieven George Osborne was het scherpst en vergeleek de premier vanmorgen met een terdoodveroordeelde.
AFP or licensors

De beslissing van Theresa May om vervroegde verkiezingen uit te schrijven, is in haar gezicht ontploft. Haar Conservative Party verloor de meerderheid, terwijl Labour-kopstuk Jeremy Corbyn het veel beter deed dan verwacht. Volgens Corbyn is het heel goed mogelijk dat er al heel snel, nog binnen het jaar, nieuwe verkiezingen komen. Dat heeft hij vandaag gezegd aan de BBC.

"Later dit jaar of vroeg in 2018", verwacht Corbyn. "En dat zou een goede zaak kunnen zijn, want we kunnen niet doorgaan met een periode van grote instabiliteit".

Fallon: "Tories moeten doorgaan en er het beste van maken"

Precies om toch enige stabiliteit te proberen te vrijwaren, willen sommige partijgenoten van May dat er zo snel mogelijk een nieuwe regering komt. Vooral omdat de onderhandelingen over de brexit, de Britse uitstap uit de Europese Unie, over iets meer dan een week al van start gaan.

"Onze mening over de brexit is niet veranderd", zegt minister van Defensie Michael Fallon, een van de vertrouwde namen die May aanhoudt op sleutelposten. 

Fallon vindt trouwens niet dat May een fout heeft gemaakt door vervroegde verkiezingen uit te schrijven, hoe desastreus die ook zijn verlopen. Volgens hem heeft geen andere partij enige legitimiteit om een regering te vormen. "De Tories moeten doorgaan en er het beste van maken", klinkt het.

... of stort het volgende week al in elkaar voor May?

Maar lang niet iedereen in de Conservative Party staat nog achter May. Haar positie is daar bijzonder wankel geworden. Scherpe woorden werden vanmorgen geuit door George Osborne, minister van Financiën onder ex-premier David Cameron, en sinds kort hoofdredacteur van de Londense krant Evening Standard.

"Theresa May is een dead woman walking", gebruikt hij de woorden waarmee een terdoodveroordeelde wel eens wordt omschreven. "De enige vraag is hoe lang ze in de death row zal blijven zitten". Volgens Osborne zullen we dat snel te weten komen. "Het kan volgende week al instorten voor haar. En als dat niet gebeurt, dan wordt het uitgesteld."

Dat Nick Timothy en Fiona Hill, de twee belangrijkste adviseurs van May, gisteren opstapten, was voor veel Tories een voorwaarde. Deden ze dat niet, dan zou de premier er zelf aan moeten geloven. Maar Osborne vindt die stap niet verregaand genoeg. "Je kunt niet zomaar de adviseurs met de vinger wijzen. De enige persoon die beslist om een verkiezing uit te schrijven en die een politiek manifest opstelt, is de eerste minister zelf."

Als het volgende week, of later, daadwerkelijk "instort" voor May, lijkt de weg open te liggen voor huidig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Volgens Britse commentatoren -en gokkantoren- is hij de grootste kanshebber om May op te volgen. Volgens The Sunday Times en andere Britse zondagskranten is hij door vijf collega-ministers verzocht om een coup tegen de premier te beginnen.