Kabinet-May ontkent dat Trump zijn bezoek uitstelt: "Plannen zijn niet veranderd"

Met alle politieke deining dreigen de Britten het te vergeten, maar er staat binnenkort ook een bezoek van Trump aan hun land op het programma. Of toch niet? Volgens de krant The Guardian heeft de Amerikaanse president zijn visite "on hold" gezet, maar het kabinet van premier Theresa May ontkent dat. Het bezoek gaat gewoon door, klinkt het.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Donald Trump zou Theresa May aan de telefoon hebben gezegd dat hij het Verenigd Koninkrijk niet wenst te bezoeken zolang er grootschalig protest tegen zijn komst wordt verwacht. De krant The Guardian zegt dat te hebben vernomen van een niet nader genoemde adviseur op het kabinet van de Britse premier.

Maar het kabinet-May heeft dat bericht snel ontkend. "De plannen omtrent het bezoek van Trump zijn niet veranderd", klinkt het. "We gaan geen commentaar geven op speculaties over de inhoud van privé-telefoongesprekken. De koningin nodigde president Trump uit om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken en die plannen zijn niet veranderd."

Stilte in regeringskringen

Premier May was de eerste regeringsleider die Trump uitnodigde toen hij was verkozen tot president van de Verenigde Staten. De snelle uitnodiging, amper zeven dagen na zijn inauguratie, leverde haar veel kritiek op. Honderdduizenden Britten tekenden een petitie tegen het staatsbezoek. Nadat Trump zijn inreisverbod uit zeven moslimlanden had ingesteld, gingen ook tienduizenden mensen de straat op.

Een precieze datum voor het staatsbezoek is trouwens niet bekend. Het is ook al een hele tijd opvallend stil rond de omstreden visite. Die stilte in regeringskringen valt volgens The Guardian voor een deel te verklaren door het telefoontje van Trump.