Koerdische strijders openen een tweede front in IS-bolwerk Raqqa

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een groep van vooral Koerdische strijders, zijn erin geslaagd om een tweede front te openen in het IS-bolwerk Raqqa in Syrië.

Het offensief tegen Raqqa is zeven maanden geleden gestart. De Syrische Democratische Strijdkrachten, die steun krijgen van de Verenigde Staten, omsingelen de de stad al maandenlang.

Eerder deze week zijn ze erin geslaagd om een eerste wijk in het oosten van de stad binnen te dringen. Nu is dat volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten ook gelukt in het westen van de stad. De noordelijke toegang tot Raqqa is dan weer stevig versterkt door IS, dat ervan overtuigd was dat de SDF in die richting zou oprukken.

Vandaag is er de hele dag hevig gevochten in Raqqa. De SDF krijgen luchtsteun van de VS. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zouden bij de luchtaanvallen vandaag minstens 13 burgers zijn omgekomen.

IS verliest ook in Mosul terrein

Raqqa is sinds 2014 in handen van de jihadisten van IS. Vanuit de stad zouden heel wat aanslagen op het buitenland beraamd en voorbereid zijn. In de stad wonen naar schatting nog 160.000 mensen, de helft van de oorspronkelijke bevolking.

IS verliest niet alleen terrein in Raqqa, Syrië. Ook in de buurt van Mosul, het belangrijkste bastion van IS in Irak, is dat het geval. Gebieden ten westen van de stad zouden nu onder controle van de Iraakse staan, die de toegangswegen naar de stad zouden willen afsluiten.