Met de auto deze zomer naar Frankrijk? Denk aan het (verplichte) ecovignet

Wie deze zomer met de auto naar Frankrijk trekt, denkt maar beter aan het ecovignet dat vanaf 1 juli verplicht is in verschillende Franse steden. Aankopen ter plaatse is geen optie, het bestellen via internet wél. En net daarom kan het tot tien dagen duren vooraleer de sticker in de bus zit.
AFP

Naar goede gewoonte trekken heel wat Belgen deze zomer opnieuw naar het zuiden voor een vakantie in la douce France. Sinds 1 juli vorig jaar hebben steden bij onze zuiderburen echter de mogelijkheid om een milieuzone in te voeren. Daarmee wil het land vervuilende auto's zoveel mogelijk uit de steden weren en zo de uitstoot van fijnstof verlagen. 

Wie in die zones wil rijden, moet het ecovignet Crit'Air op zak - of toch op de auto - hebben. Er bestaan er zes, elk met een verschillend kleur: van groen voor propere elektrische auto's tot grijs voor auto's die ouder zijn dan vijftien jaar.

Parijs, Lyon en Grenoble hebben ondertussen al zo'n zone ingevoerd. Steden als Rijsel, Straatsburg, Bordeaux en Montpellier volgen in september. Wie wat wanneer mag, hangt af van de sticker die bij de auto hoort. 

68 euro vs 4,80 euro

"Vanaf 1 juli kan al wie bijvoorbeeld in Parijs (maar dus ook in Lyon of Grenoble, nvdr.) zonder het juiste vignet rondrijdt, beboet worden", waarschuwt Danny Smagghe van Touring in Het Nieuwsblad. "Die boete bedraagt 68 euro, terwijl een vignet slechts 4,80 euro kost."

Het gaat bovendien om een eenmalige investering, want het vignet is verbonden aan het voertuig en blijft geldig zolang het ingeschreven staat. Het kan wel niet ter plaatse worden gekocht. Mensen die naar een van de steden gaan - of er zullen passeren - moeten het online bestellen. Al kan het al snel tien dagen duren vooraleer het in de bus valt. Snel bestellen, is dus de boodschap.