Nog geen nieuwe Britse regering: wachten op akkoord tussen Tories en DUP

Er is dan toch nog geen akkoord tussen de Conservatieve partij van de Britse premier Theresa May en de Noord-Ierse Unionisten (DUP) voor een nieuwe regering. Dat meldt Downing Street. Eerder werd gezegd dat de twee partijen een princiepsakkoord hadden afgesloten.

"De eerste minister heeft gisterenavond gesproken met de DUP over de finalisatie van een akkoord zodat het parlement volgende week weer aan het werk gaat", aldus Downing Street. "We zullen tevreden zijn als het akkoord wordt bereikt, om de stabiliteit en zekerheid te bieden die het hele land nodig heeft nu we voor de brexit staan en voor wat verder komt." Downing Street laat nog weten dat de details over het akkoord zullen volgen wanneer het akkoord rond is.

De samenwerking tussen beide partijen wordt geen echte coalitie, maar een "confidence and supply deal", wat neerkomt op een akkoord rond een soort van gedoogsteun van DUP bij belangrijke stemmingen in het parlement. In ruil daarvoor zal de overheid sommige van de beleidspunten van de DUP steunen en financieren. De DUP zal ook geen ministerposten bekleden.

De DUP liet in een persbericht weten dat "de gesprekken over hoe we stabiliteit kunnen brengen in het land nu we voor grote uitdagingen staan, tot nu toe positief zijn geweest".

DUP vs. Conservatieve partij?

De protestantse Noord-Ierse Unionisten zijn voor de vereniging van Groot-Brittannië, voor de brexit en sociaal conservatief. De standpunten van de partij komen gedeeltelijk overeen met die van de Conservatieve partij. Zo zijn ze voor de herziening van de terreurwetgeving, een verhoging van het vrijgestelde bedrag in de personenbelasting en de vernieuwing van het Britse nucleaire arsenaal.

Over andere punten staan de twee partijen niet op dezelfde lijn. Denk aan de afschaffing van de vliegtaks, het schrappen van de btw voor toeristische bedrijven en het behoud van de "triple lock" bij de pensioenen, die verzekert dat het pensioen jaarlijks stijgen met 2,5 procent, met het inflatiepercentage of met het percentage waarmee het gemiddelde inkomen gestegen is, en er steeds wordt gekozen voor het hoogste percentage.

Bij de verkiezingen van afgelopen donderdag verloren de Conservatieven van premier May hun meerderheid in het parlement, maar ze zijn wel nog steeds de grootste partij. In totaal komt de Conservatieve partij acht zetels tekort voor een meerderheid. DUP behaalde bij de jongste verkiezingen tien zetels.