Puerto Rico wil (nogmaals) 51e Amerikaanse staat worden

De inwoners van het Caraïbische eiland Puerto Rico hebben zich in een referendum opnieuw uitgesproken voor een officiële aanvraag om de 51e staat van de Verenigde Staten te worden. Het was al de vijfde volksraadpleging over het onderwerp. Zo'n 97 procent van de deelnemers stemde voor, al lag de opkomst met 23 procent wel bijzonder laag.

Puerto Rico geniet momenteel al van een speciaal statuut, het zogenoemde unincorporated territory: een gebied dat wel door de Verenigde Staten wordt beheerd, maar er geen integraal onderdeel van uitmaakt. De inwoners van Puerto Rico zijn officieel Amerikaanse staatsburgers, met onder meer het recht om vrij naar en van de Verenigde Staten te reizen en er in het leger te dienen. Maar ze mogen niet stemmen in de presidentsverkiezingen en kunnen geen aanspraak maken op Amerikaanse gezondheids- en welzijnsvoorzieningen.

De vraag om een officiële staat van de Verenigde Staten te worden gaat al heel lang mee. Het was al de vijfde volksraadpleging over het onderwerp in Puerto Rico. De opkomst was deze keer wel erg laag, amper 23 procent van de 2,3 miljoen geregistreerde kiezers kwam opdraaien. De oppositie had opgeroepen tot een boycot, wat dus uitdraaide op een klinkende zege voor de voorstanders. In de vorige vier referenda had het status quo het nog gehaald.

Weinig animo in de VS

Of een officiële aanvraag succesvol zal zijn, is nog maar de vraag. Het Amerikaanse Congres heeft de eindbeslissing over de kwestie, en daar bestaat maar weinig animo voor het idee. Critici vinden dat de VS nochtans moreel wel verplicht is om de voormalige Spaanse kolonie het statuut van staat te geven. Ze vinden het huidige systeem een restant van het kolonialisme.

Nog een belemmerende factor: de lamentabele financiële toestand van Puerto Rico. Het land heeft tientallen miljarden schulden en zit momenteel in een soort faillissementsprocedure. De regering van Puerto Rico wil niet weten van zware besparingen. Als Puerto Rico een Amerikaanse staat zou zijn, zou het de verantwoordelijkheid voor zijn schuldenberg minstens deels kunnen afwimpelen op Washington. En daar zitten de beleidsmakers in de VS niet meteen op te wachten.

Meest gelezen