Syrische kunstenaar haalt wereldleiders als Trump en Poetin weg van hun machtspositie

De Syrische kunstenaar Abdalla al-Omari heeft de internationale pers gehaald met zijn portretten "The vulnerability series" van wereldleiders. Hij haalt bekende politici weg van alle macht en stelt hen uitermate kwetsbaar op als... vluchteling. "Ik wil hen hun menselijkheid teruggeven", legt Omari uit. Hij vluchtte zelf uit Damascus en zette zijn woede en frustratie om in kunst.

Abdalla al-Omari toont Donald Trump, Barack Obama, Vladimir Poetin, Kim Jong-il, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Abdul Fatah al-Sisi en Bashar al-Assad op hun kwetsbaarst. Werkelijk niemand ontsnapt aan zijn kunstenaarsoog. Trump is te zien als uitgeputte vluchteling met een slaapzak op zijn rug en een slapend kind op zijn arm. Zijn typerende blonde haren in de war, zijn hebben en houwen in een simpel plastic zakje.

Ook Assad zit niet langer strak in maatpak, lijkt zelfs nonchalant in het water te staan, half-verzopen met een bootje gevouwen uit papier op zijn hoofd. Een verwijzing naar alle vluchtelingen die de Middellandse Zee trotseren op schamele bootjes om het beloofde land/continent, Europa, te halen. 

Omari groeide zelf op in Syrië en ontvluchtte de oorlog in 2012 (zie video hieronder). Hij kreeg asiel in België en woont nu in onze hoofdstad. "Als kunstenaar ben ik altijd aangetrokken geweest door het romantische idee van kwetsbaarheid", zegt Omari. "Ik ben gedreven door mijn eigen ervaring als vluchteling en de woede die elke Syriër voelt." Zijn werk wordt nu getoond in een tentoonstelling in een galerij in Dubai. Hij begon aan de portretten twee jaar geleden. Wie méér werken van de kunstenaar wil zien, klikt op zijn website.