Van 6.000 naar 1.777: aantal gepersonaliseerde nummerplaten sterk gedaald in 2016

Het aantal Belgen dat kiest voor een gepersonaliseerde nummerplaat is sterk gedaald. Vorig jaar werden er 1.777 uitgereikt, een stuk minder dan de 5.943 van een jaar eerder. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) liet eerder al verstaan dat hij de prijs - opnieuw - wil laten dalen.

Dat het aantal aanvragen voor een gepersonaliseerde nummerplaat zo sterk gedaald is, heeft te maken met de prijs. In 2015 kostten die nog 1.000 euro, vanaf december van dat jaar was dat het dubbele: 2.000 euro. Omdat er minder aanvragen waren in 2016, brachten die ook een pak minder geld in het laatje van de overheid. De inkomsten daalden van 6,1 miljoen euro in 2015 tot 3,3 miljoen euro vorig jaar.

Minister Bellot kondigde eerder al aan dat hij de prijs van gepersonaliseerde nummerplaten opnieuw zal laten dalen. Dat zou gebeuren vanaf het najaar. "Door de prijs opnieuw gelijk te stellen aan die van voor de verhoging van eind 2015, wordt geprobeerd om de inkomsten opnieuw te laten stijgen naar het niveau van vroeger", zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD), die de cijfers opvroeg. "De minister erkende in zijn antwoord dat de zaken verkeerd werden aangepakt."

Kamerlid Daphné Dumery van N-VA ziet echter geen enkele reden om de prijs van de gepersonaliseerde nummerplaten te laten dalen. "In de cijfers zien we een spectaculaire stijging van het aantal gepersonaliseerde nummerplaten in de periode 2014-2015, door de versoepeling om er een te bekomen op dat moment. Uit de cijfers van 2016 blijkt dat het aantal aanvragen stabiliseert naar de situatie van voor de versoepeling. Er is dus geen enkele reden om te veronderstellen dat een daling met de helft van de prijs zal leiden tot een verdubbeling van het aantal aanvragen."