Zwoele weekenddagen, maar wat waren de nieuwsverhalen? Dit heeft u gemist

Onenigheid in en over onze hoofdstad Brussel na de voorstelling van de nieuwe burgemeester Philippe Close. Gwendoline Rutten (Open VLD) versus John Crombez (SP.A), én Ans Persoons (SP.A) versus Els Ampe (Open VLD). Rafaël Nadal wint een tiende (!) keer Roland Garros. De Britse premier Theresa May staat onder zware druk. De allereerste Batman is overleden. Roamingkosten behoren tot het verleden. Richard Hammont rijdt weer een auto in de prak. En de Fransen trekken naar de stembus. Deze 7 nieuwsfeiten mocht u dit weekend niet missen:

1. Onenigheid in en over Brussel

Nu Philippe Close de nieuwe burgemeester wordt van Brussel en PS-partijgenoot Yvan Mayeur opvolgt, is de storm in onze hoofdstad nog niet gaan liggen. Tussen de voormalige coalitiegenoten SP.A en Open VLD is het water dieper geworden. Zo is Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten niet te spreken over "de manier waarop John Crombez wild om zich heen slaat" in een interview met Het Laatste Nieuws. Daarin stelt Crombez vast dat "MR en Open VLD in hetzelfde bedje ziek zijn. Ik heb zelfs een heel ander beeld van Open VLD gekregen: het zijn laffe boeren, die hun rol hebben gespeeld met als enige doel om de bevoegdheden van Ans Persoons (de voormalige SP.A-schepen, red.) onder hen te verdelen".

Diezelfde Ans Persoons deed samen met schepen Els Ampe (Open VLD) haar verhaal in "De zevende dag". En ze spraken elkaar tegen. Lag na het ontslag van de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur het plan op tafel om hem aan boord te houden als schepen? "Het is ons al voor de vergadering voorgesteld", zegt ex-schepen Persoons. "Het lag niet op tafel", stelt schepen Ampe.

2. Tien op tien op Roland Garros voor Rafaël Nadal

Een meedogenloze Rafaël Nadal heeft “La Decima” bewerkstelligd op Roland Garros. Stan Wawrinka kon geen vuist maken tegen de Spaanse gravelkoning (6-2, 6-3 en 6-1). Voor Nadal is het zijn eerst grandslamzege in 3 jaar.

Rafaël Nadal kerft zijn naam met tien eindzeges in Roland Garros nog dieper in het Parijse gravel. Hij is bovendien de eerste mannelijke tennisspeler die tien grandslams op één locatie wint. In de geschiedenis ging wel één vrouw hem voor: Margaret Court won tussen 1960 en 1973 elf keer de Australian Open.

AFP or licensors

3. Britse premier Theresa May staat onder zware druk

Terwijl de Britse premier Theresa May de laatste hand probeert te leggen aan een akkoord met de Noord-Ierse Unionisten (DUP), komt ze steeds meer onder vuur te liggen. Zeker ook in eigen rangen. Gewezen minister voor de Conservatieven George Osborne was het scherpst en vergeleek de premier met een terdoodveroordeelde.

Gisteren stapten ook al twee topadviseurs op van May. Nick Timothy en Fiona Hill namen ontslag. Ze worden door veel Conservatieven verantwoordelijk gehouden voor het slechte resultaat bij de verkiezingen. Als zij het veld niet zouden ruimen, zou de positie van May in gevaar komen, luidde hun dreigement.

AFP or licensors

4. Adam West overleden aan de gevolgen van leukemie

De Amerikaan Adam West (88) gaf in de jaren 60 als eerste gestalte aan Batman (en Bruce Wayne) in de gelijknamige tv-serie. De serie was later ook bij ons te zien op de toenmalige BRT, van 1965 tot 1968. West vertolkte de hoofdrol drie seizoenen. Robin werd gespeeld door Burt Ward. Het duo had een (internationaal) kijkcijferkanon te pakken.

West wist zijn faam niet te verzilveren want bleef voor eeuwig verbonden aan Batman. Hij raakte moeilijk aan de bak. West liet begin jaren 70 wel de rol van James Bond in "Diamonds are forever" liggen. Waarom eigenlijk? Hij weigerde omdat hij vond dat de rol van 007 beter aan een Brit toebehoorde.

© The Hollywood Archiv - creative.belgaimage.be

5. Telecomoperatoren in de EU mogen niets extra meer aanrekenen voor roaming

Vanaf volgende week donderdag mogen telecomoperatoren in de Europese Unie niets extra meer aanrekenen voor roaming. Dat zijn extra kosten wanneer u mobiel surft, belt of sms't in het buitenland. De dure gsm-factuur na de vakantie moet daarmee tot het verleden behoren dankzij een Europese wet. Zo gaat ook de melkkoe voor de operatoren op stal. Opgelet: het einde van de roamingkosten betekent niet dat bellen vanuit België naar het buitenland voortaan niets extra kost. Lees de details nog eens rustig na op onze pagina hier.

6. Richard Hammont raakt levend uit zware crash in Luzern

Een van de voormalige presentatoren van "Top gear" crashte met zijn elektrische sportauto in de bergen van Zwitserland. Richard Hammond (47) raakte tijdens opnames van de weg af en sloeg met de auto over de kop. Het is niet de eerste keer dat Hammond aan de dood ontsnapt. Elf jaar geleden lag Hammond zelfs in een coma met zware hoofdletsels na een ongeluk.

De dag na de crash is Hammond alweer zijn vrolijke zelve vanop zijn ziekenhuisbed. De presentator moet een operatie ondergaan aan de knie, maar maakt het goed. Hij bedankt het medische personeel en biedt zijn excuses aan bij vrouw en dochters. Voorts is hij blij dat collega James May een fles gin wist binnen te smokkelen in het ziekenhuis.

Het ongeluk werd gefilmd:

7. Fransen hebben weinig zin in stembus voor Parlement

Eén maand na de presidentsverkiezingen trekken de Fransen opnieuw naar de stembus voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. De partij van president Emmanuel Macron is bij deze verkiezingen op zoek naar een meerderheid in het Parlement en lijkt die ook ruim te zullen halen. La République en Marche haalt de eerste ronde binnen en zou op basis van die resultaten tot 430 van de 577 zetels halen. Maar er zijn wel bijzonder weinig Fransen gaan stemmen: meer dan de helft van de kiesgerechtigden heeft geen stem uitgebracht. Volgende week is er de definitieve tweede ronde.