"Beloon een gezonde levensstijl met korting bij het ziekenfonds"

In plaats van burgers te bestraffen voor hun ongezonde levensstijl, stelt gezondheidseconoom Erik Schokkaert (KU Leuven) voor om burgers die wel gezond leven, te belonen door ze bijvoorbeeld korting te geven op het ziekenfonds. Dat zegt hij in De Standaard.
IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Wie rookt heeft meer kans op gezondheidsproblemen dan wie niet rookt. Mensen die regelmatig aan sport doen, hebben minder kans om ziek te worden. "De roep om mensen voor hun levensstijl te responsabiliseren klinkt de laatste jaren steeds luider", zegt de gezondheidseconoom in de krant. "Het gaat dan altijd over bestraffen. Door rokers bepaalde behandelingen te ontzeggen bijvoorbeeld."

Schokkaert heeft het daar naar eigen zeggen moeilijk mee. "Zeker als je bedenkt dat mensen onder aan de ladder ongezonder zijn en extra zwaar zouden worden getroffen", zegt hij. De gezondheidseconoom stelt daarom voor om eerder met beloning dan met bestraffing te werken. Wie gezond leeft, zou bijvoorbeeld op een korting kunnen rekenen bij het ziekenfonds.

De gezondheidseconoom gaat daarvoor de mosterd halen in de Verenigde Staten en, dichter bij huis, in Duitsland. Verzekeraars geven daar kortingen op levensverzekeringen en polissen voor arbeidsongeschiktheid als de verzekerden via gezondheidsapps kunnen bewijzen dat ze er een gezonde levensstijl op na houden. Technisch gezien is dat bij ons ook perfect mogelijk. De meeste smartphones zijn in staat om onze gezondheid te meten.

Momenteel belonen de Belgische ziekenfondsen hun leden voor gezond gedrag door bijvoorbeeld een sportabonnement terug te betalen, maar een concrete resultaatsverbintenis -zoals met die gezondheidsapp- is er niet. Dergelijke volgsystemen zijn volgens critici niet zonder gevaar. Zo wordt onder meer voor privacyproblemen gevreesd als verzekeraars ons doen en laten kunnen volgen.

Meest gelezen