"Bij elkaar zitten op een Ryanair-vlucht? Dan moet je maar betalen"

Zet Ryanair klanten die samen reizen en bij elkaar willen zitten, maar daar niet extra voor (willen) betalen, bewust uit elkaar? De voorbije weken neemt het aantal klachten daarover op sociale media opvallend toe. Ryanair zelf ontkent dat er een strategie achter zit.

Onder de noemer "@Ryanair seats" duiken heel wat verhalen op van ontevreden klanten. Passagiers die samen reisden maar bij hun boeking geen plaats reserveerden, zaten niet bij elkaar, ondanks het feit dat er nog genoeg vrije plaatsen over waren op het toestel. Een koppeltje dat apart gezet werd, terwijl de stoel naast hen leeg bleef. Gezinnen met kinderen die tot 10 rijen uit elkaar zaten. Alleenreizende passagiers reageerden ook: zij kregen een stoel in het midden van de rij toegewezen, terwijl de stoelen aan het gangpad en het raampje vrij bleven.

Onder meer in de Ierse krant Irish Times verscheen vorige week een artikel waarin reizigers hun beklag deden. Rode draad in alle verhalen: wie de voorbije weken een Ryanair-vlucht nam, werd gescheiden van zijn reisgenoten, ongeacht het moment waarop ze incheckten en hoeveel aangrenzende stoelen beschikbaar waren.

De passagiers zijn boos: ze zien er een bewuste strategie van Ryanair in om mensen te dwingen extra te betalen en zo hun opbrengst te maximaliseren.

"Niets gewijzigd aan ons beleid"

In 2014 voerde Ryanair het nu zo fel bekritiseerde systeem van willekeurige plaatsbepaling in. In reacties op sociale media en aan de Irish Times laat de lagekostenmaatschappij weten dat er "niets gewijzigd" is. "Als een klant geen bepaalde stoel reserveert, krijgt hij er willekeurig een toegewezen. Wie zeker wil zijn van zijn plaats, of zeker wil zijn dat hij of zij samen zit met medereizigers, raden we aan om vooraf een stoel te reserveren."

De reden waarom zoveel mensen nu plots gescheiden worden van hun medereizigers? Ryanair ontkent dat het daarmee probeert de passagiers die samen willen zitten, te dwingen om extra te betalen. "Onze vliegtuigen zitten momenteel voor 95 procent vol, we komen ook in de piek van zomerreizen, waardoor de kans stijgt dat mensen die geen zitje reserveren, apart komen te zitten."

Een zitje reserveren: hoeveel kost het?

Voor de meeste vluchten hanteert Ryanair de volgende tarieven:

  • Rijen 1, 2 (zetels D, E en F), 16 en 17, met extra beenruimte en voorrang bij het inchecken: 11 euro
  • Rijen 2 (zetels A, B en C) tot 5, met voorrang bij het inchecken: 7 euro
  • Rijen 6 tot 15 en 18 tot 33, standaard stoelen: 2 euro

"Geen problemen met de veiligheid"

Veel passagiers stelden zich ook vragen bij de veiligheid aan boord van het toestel. Wat als er een noodsituatie ontstaat, mensen in paniek geraken, en dan niet bij elkaar zitten? Wat met ouders en kinderen die niet bij elkaar zitten dan? Ryanair ziet geen veiligheidsproblemen. "Wie met kinderen reist, is verplicht zijn zitje te reserveren. Per boeking kunnen dan gratis zitjes gereserveerd worden voor maximaal vier kinderen."

Ryanair voerde die maatregel in oktober vorig jaar. Ze geldt wel enkel voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Gezinnen met oudere kinderen moeten hoe dan ook een zitje reserveren voor hun kinderen, en dus bij betalen, als ze willen samenzitten. Voor kinderen onder de 2 jaar moet geen zitje gereserveerd worden, maar is er wel een extra toeslag.

Meest gelezen