"Wat Macron en zijn partij realiseren, is een mirakel"

"Historisch." Zo omschrijft VRT-journalist en Frankrijkkenner Rony Van Gastel het resultaat van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. En daarmee doelt hij niet alleen op de klinkende overwinning van La République en Marche van president Macron, maar ook op het barslechte resultaat van de klassieke partijen.

 “Het is een echt mirakel”, zegt Van Gastel over het resultaat dat La République en Marche! van Emmanuel Macron neerzet. “Een partij die nog maar pas bestaat en mogelijk een historisch grote meerderheid gaat hebben in het parlement, dat is ongezien.” Volgens de prognose zou de partij van president Macron meer dan 400 van de 577 zetels in het Franse parlement in de wacht slepen. Een verpletterende meerderheid.

Toch zit er ook “kras” op het resultaat van Macrons partij. Nog niet de helft van de Fransen is effectief gaan stemmen. Ook dat is historisch, maar wel in de negatieve zin. Een snelle rekensom doet besluiten dat amper 16 procent van alle Fransen voor Macrons partij heeft gekozen. Dat is toch een probleem voor de legitimiteit van Macron, zegt Van Gastel, al maakt hij meteen de kanttekening dat de andere partijen het nog slechter doen.

Zeker de 2 klassieke partijen bereiken een absoluut historisch dieptepunt. Op rechts reserveren de prognoses zo’n 100 zetels voor de rechtse partij Les Républicains. 21 procent van de stemmen is gewoon een slecht resultaat, aldus Van Gastel.

Maar nog veel erger is het bij Franse socialisten gesteld. Die halen met wat geluk mogelijk nog 25 zetels, ook dat is nog nooit eerder vertoond. "Een absoluut dieptepunt", noemt Van Gastel het.

Ook extreemrechts heeft weinig reden tot juichen. Marine Le Pen heeft zicht om voor het eerst in het Franse parlement te zitten, maar haar partij Front Nationale doet het over de hele lijn niet goed. Met om en bij de 13 procent van de stemmen is het resultaat minder dan bij de parlementsverkiezingen 5 jaar geleden en zeker slechter dan in de eerste ronde bij de presidentsverkiezingen.

Bij extreemlinks redt de partij van Jean-Luc Mélenchon enigszins de meubelen, maar ook hij kan zijn partij niet tillen op het niveau van de presidentsverkiezingen.

"Macron heeft wonderen verricht, maar Frankrijk hervormen: da's andere koek"

Al komt er nog een tweede ronde om 573 (van de 577) zetels te verdelen, veel verrassingen verwacht Van Gastel niet meer. Volgens de prognoses zou La République en Marche! 400 tot 420 zetels binnenhalen. En dat met een beweging die een jaar geleden nog niet bestond. “Macron heeft wonderen verricht” zegt Van Gastel, maar nu begint pas het echte werk voor de Franse president. “Frankrijk hervormen, da’s toch wel andere koek”.

Meest gelezen