"Weeswegen" in Vlaanderen: niemand wil ze, niemand onderhoudt ze

Zeven wegen in Vlaanderen, in totaal 22 km, liggen er verwaarloosd bij omdat niemand ze wil. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het zijn de laatste restanten van de oude provinciewegen, die acht jaar geleden zijn die toegewezen aan ofwel de gemeente of het Vlaams Gewest. Maar over zeven stukken provincieweg viel nooit een beslissing.

Het gaat om wegen in Avelgem, Maldegem, Zedelgem, Ieper, Ronse, Kruishoutem en Hemiksem. Omdat niemand ervoor wil betalen, wordt de weg niet onderhouden, het groen in de berm niet gesnoeid en in de winter wordt er amper gestrooid.

"Totaal debiel", zegt de Avelgemse burgemeester Lieven Vantieghem (CD&V). Hij heeft zelf een "weesweg" in zijn gemeente, een stuk van maar 900 meter. "Het is absoluut onlogisch dat de gemeente de weg zou overnemen, want het is een verbinding tussen twee gewestwegen, een Vlaamse en een Waalse. Bovendien loopt de weg naar een industrieterrein, dat ook het lokale overstijgt." Intussen klagen de inwoners van Avelgem over lawaaihinder, want er denderen dagelijks vrachtwagens over de betonweg.

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA, foto boven) is duidelijk in zijn antwoord. "Die gemeenten zijn pertinent blijven weigeren die stukken over te nemen", zegt hij. "Terwijl het duidelijk lokale wegen zijn. Punt. Het zou idioot zijn die in handen van de Vlaamse overheid te leggen." Weyts beseft wel dat de situatie niet houdbaar is. "We voeren nog besprekingen met de gemeentebesturen."

Een van die gemeenten is Hemiksem. Door Hemiksem en buurgemeenten Schelle en Niel loopt de Sint-Bernardsesteenweg. Toen de provinciewegen acht jaar geleden werden verdeeld, was Hemiksem geen kandidaat om die over te nemen omdat de weg in slechte staat was. "Maar dat is intussen veranderd", zegt burgemeester Luc Bouckaert van Hemiksem. "Er ligt nu een nieuw wegdek, nieuwe fietspaden en trottoirs en een nieuw rioleringsstelsel. Er moet alleen nog een nieuwe asfaltlaag komen. Als we daar een vergoeding voor krijgen, zijn we bereid om de weg over te nemen."

De onderhandelingen met het Agentschap Wegen en Verkeer zijn bijna rond.

Meest gelezen