Bijna één derde van de wereldbevolking is te dik, in België is het zelfs de helft

Maar liefst 2,2 miljard mensen kampen globaal met overgewicht. Dat is ongeveer een derde van de wereldbevolking. 700 miljoen onder hen heeft zelfs obesitas. Ons land scoort bovendien slechter dan gemiddeld: in België is ruim de helft van de volwassen bevolking te dik.

Het zijn alarmerende cijfers uit een grootschalig onderzoeksproject dat wereldwijd 195 landen bestudeerde. De resultaten werden gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, een van de meest invloedrijke tijdschriften over geneeskunde.

De studie maakte gebruik van de gezondheidsgegevens van 1980 tot 2015. In vele landen verdubbelde het aantal mensen met overgewicht en obesitas gedurende die periode. 

Overgewicht en obesitas: een wereldwijd probleem

Men spreekt van overgewicht bij een Body Mass Index (BMI) tussen 25 en 30 en van obesitas bij een BMI hoger dan 30.

In de Verenigde Staten is de situatie het ergst: daar hebben 2 op de 3 volwassenen overgewicht, 1 op de 3 kampt er zelfs met obesitas. Onderaan de ladder staan de meeste Aziatische en Zuid-Afrikaanse landen: zij scoren doorgaans het laagst op overgewicht of obesitas.

De Belg is te dik

Ook in ons land is meer dan de helft van de volwassen bevolking te dik. Toch ligt het aantal obese Belgen beduidend lager dan in Amerika: bij ons is 16 procent van de volwassenen obees. Ook kinderen ontsnappen niet aan de tendens: 1 op de 5 minderjarige Belgen is te dik. Een evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging blijven uiterst belangrijk.

Obesitas: ‘het nieuwe roken’

Overgewicht is één van de belangrijkste gezondheidsproblemen. Het wordt tegenwoordig niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Want mensen met overgewicht hebben veel meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en andere levensbedreigende ziektes. In 2015 stierven 4 miljoen mensen aan een ziekte die gelinkt is aan overgewicht of obesitas.

Meest gelezen