Heeft de partij van Macron wel de stem van heel Frankrijk?

De opkomst bij de Franse parlementsverkiezingen was historisch laag: niet eens de helft van de kiesgerechtigden ging stemmen. Dat doet vragen rijzen over de steun die president Emmanuel Macron écht heeft bij het volk.

La République en marche, de partij van president Macron, mag dan wel een monsterscore hebben behaald, maar heeft hij wel heel het volk achter zich? De opkomst bij de verkiezingen was historisch laag: 51,3 procent van de kiezers bleef thuis. Dat wil zeggen dat Macrons partij slecht 1 op de 6 Fransen kon bekoren.

Misschien zijn de Fransen de verkiezingen beu? Ze moesten voor de derde keer in anderhalve maand tijd gaan stemmen, twee keer voor de presidentsverkiezingen en gisteren voor het parlement. Volgende zondag komt daar nog eens een vierde keer bij.

Het gaat in dalende lijn

Van de jaren 50 tot in 1986 ging nog 70 tot 80 procent van de Fransen kiezen. Sindsdien gaat het voortdurend bergaf. Bij de vorige parlementsverkiezingen in 2012 werd een eerste dieptepunt bereikt: toen trok amper 57,2 van de kiezers nog naar de stembus.

Gisteren gingen de Fransen ook onder die lat door: amper 49 procent vond het de moeite waard om nog een stem uit te brengen.. “De thuisblijvers zijn de winnaars”, kopte de communistische krant L’Humanité.

Heel wat kandidaten zullen daardoor na de eerste ronde niet meteen zeker zijn van hun zitje. Daarvoor moeten ze niet alleen de helft van de uitgebrachte stemmen halen, maar ook een kwart van de ingeschreven kiezers bekoren. Tot nog toe hebben slechts drie parlementsleden die kaap gerond.

Voor sommige waarnemers brengt de lage opkomst de geloofwaardigheid van Macron in gevaar. In het parlement zal hij wellicht een overweldigende meerderheid halen, maar die zal dus slechts een zeer klein kiezersaantal vertegenwoordigen.

Meest gelezen