Huiszoekingen bij OCMW van Brussel na Samusocial-schandaal

In het onderzoek naar Samusocial zijn er vanmiddag huiszoekingen geweest bij het OCMW van Brussel. Dat bevestigt het parket van Brussel. Over het resultaat van die huiszoekingen wordt voorlopig geen commentaar gegeven.

De voorbije weken kwam aan het licht dat bestuurders van de vzw Samusocial - die zich bezighoudt met de opvang van daklozen in Brussel - de voorbije jaren zitpenningen ontvingen als vergoeding voor vergaderingen die meer dan waarschijnlijk nooit hebben plaatsgevonden. Het ging om hoge bedragen.

Zo bleken Brussels burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (beiden PS) elk 15.000 tot 19.000 euro per jaar op te strijken. Waar het geld voor die vergoedingen vandaan kwam, is niet duidelijk. De heisa die een en ander veroorzaakte, leidde tot het ontslag van zowel de OCMW-voorzitster als de burgemeester en een politieke crisis binnen de Brusselse meerderheid.

Mini-onderzoek

Afgelopen vrijdag meldde het parket dat er een opsporingsonderzoek was geopend naar de affaire om na te gaan of er eventuele misdrijven zijn gepleegd. Vanmiddag volgde er een reeks huiszoekingen bij het OCMW van Brussel. 

"Het parket van Brussel heeft een onderzoeksrechter gevorderd in het kader van een mini-onderzoek om over te gaan tot de huiszoekingen", zegt parketwoordvoerder Gilles Dejemeppe. "Het resultaat van de operaties valt onder het geheim van het onderzoek. In dit stadium zal er geen verdere commentaar worden gegeven over dit dossier." De Brusselse media La Capitale en Bruzz melden wel al dat vooral de kantoren van ex-voorzitster Pascale Peraïta, spilfiguur in het schandaal, werden onderzocht.

Een zogenoemd mini-onderzoek is geen volwaardig gerechtelijk onderzoek. Bij een mini-onderzoek of mini-instructie beslist de onderzoeksrechter alleen over de gevraagde dwangmaatregel zonder een eigenlijk gerechtelijk onderzoek op te starten. Na de uitvoering van de mini-instructie loopt het opsporingsonderzoek gewoon verder.

Meest gelezen