Inreisverbod Trump opnieuw geblokkeerd door rechter in beroep

Een Amerikaans hof van beroep heeft de blokkering bevestigd van het inreisverbod uit zes moslimlanden dat president Trump wil invoeren.

Nadat een eerste poging om met een executive order een inreisverbod uit te vaardigen door twee rechters was geblokkeerd, had Trump een herwerkte versie gemaakt om het uitreiken van visa aan mensen uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen 90 dagen op te schorten. en een ban van 120 dagen voor vluchtelingen.

Maar ook deze tweede versie van het presidentieel besluit werd door rechters geblokkeerd. Eind mei werd een uitspraak van een rechter uit Maryland tegen het herwerkte inreisverbod in beroep bevestigd. Nu bevestigt een ander hof van beroep de uitspraak van een rechter uit Hawaï. Die had geoordeeld dat het inreisverbod discriminerend was.

Het hof van beroep in San Francisco zegt dat "immigratie geen onemanshow is, ook niet voor een president." Het hof vindt dat Trump niet heeft kunnen aantonen dat het schadelijk zou zijn voor de VS om mensen uit die zes landen toegang te verlenen.

De uitspraak in Hawaï blokkeerde ook dat de regering het screeningproces zou kunnen veranderen van mensen die het land willen binnenkomen. Volgens het hof in San Francisco mag de regering het screeningproces wel veranderen.

Hooggerechtshof moet ook nog uitspraak doen

Eerder deze maand diende de administratie van Trump een noodverzoek in bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten om de uitspraak van de rechtbanken in Hawaï en Maryland te blokkeren en het inreisverbod nieuw leven in te blazen.

Het Hooggerechtshof zal nu beslissen of de uitspraken van Trump tijdens de verkiezingscampagne gebruikt kunnen worden om te bewijzen dat het executive order bedoeld is om moslims te discrimineren. Dat zou tegen de Amerikaanse grondwet zijn.

Volgens de president is het inreisverbod vooral bedoeld om terrorisme tegen te gaan. 

Doordat het inreisverbod geblokkeerd wordt, mogen mensen uit de zes geviseerde moslimlanden nog steeds naar de VS reizen. 

Meest gelezen