Katholiek onderwijs bezorgd over samenwerking met gemeentescholen

Het katholiek onderwijs trekt aan de alarmbel in verband met de nieuwe ondersteuningsnetwerken die leerlingen met een beperking in de gewone school moeten ondersteunen.

In het kader van het M-decreet werkt het katholiek onderwijs op sommige plaatsen nauw samen met gemeentescholen om leerlingen met een beperking begeleiding op maat te geven. Maar volgens Lieven Boeve van het katholiek onderwijs kregen scholen van het officiële net de boodschap dat ze niet kunnen of mogen toetreden tot een ondersteuningsnetwerk waarin ze samenwerken met het katholiek onderwijs.

"Voor leerlingen die nu in begeleidingstrajecten zitten zou het natuurlijk kunnen - als dit doorgaat - dat zij niet meer de begeleider hebben die zij dit jaar hadden", zegt Boeve. "Ook voor de leerkrachten betekent dat natuurlijk dat er een einde komt aan de samenwerking met een aantal leerlingen of scholen die zij tot nu toe begeleiden."

Het katholieke net vindt dat het decreet waardoor officiële scholen nu verplicht zouden moeten samenwerken, te strikt wordt geïnterpreteerd. Het roept zijn scholen ter plekke op om zeker voort te blijven praten over samenwerking.

Natuurlijke partners

Gedelegeerd bestuurder van het Vlaams Gemeenschapsonderwijs GO! Raymonda Verdyck reageert dat het nieuwe ondersteuningsmodel in sneltempo moet worden uitgewerkt. "Iedereen zoekt dus naar de beste manier om dat op die korte tijd zo goed mogelijk te doen."

"Wij werken hierin inderdaad vooral samen met de officiële onderwijsverstrekkers, vanuit ons natuurlijk partnerschap zijn zij onze preferentiële partners om een sterke ondersteuning van onze leerlingen en leerkrachten te verzekeren", aldus Verdyck.
 

Meest gelezen