Kinderen krijgen meer fijn stof binnen in de auto dan op de fiets of te voet

Kinderen die met de auto naar school gebracht worden, staan bloot aan hogere concentraties fijn stof dan kinderen die te voet of met de fiets naar school gaan langs dezelfde weg. Dat zegt David King, chemicus aan de University of Cambridge en voormalig wetenschappelijk adviseur van de Britse regering in The Guardian.
AMELIE-BENOIST / BSIP

Hij raadt ouders aan om hun kinderen zo weinig mogelijk met de auto te vervoeren. "Het is een misverstand dat je aan luchtvervuiling kan ontsnappen door in een auto te gaan zitten", zegt hij.

"De concentraties aan toxische stoffen zijn 9 tot 12 keer hoger in de auto dan erbuiten", zegt professor Steven Holgate, een astma-expert aan de Southampton University.

Roeland Samson, professor bio-ingenieurswetenschappen van UAntwerpen, heeft dit ook onderzocht. "Wij kwamen niet aan zo'n hoge concentraties uit", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1, maar hij bevestigt wel dat de concentratie aan schadelijke stoffen in de auto een aantal keer hoger ligt dan erbuiten. "Het ging om heel fijne partikeltjes, dus de meest schadelijke fijnstofpartikeltjes, omdat die heel diep kunnen penetreren in de longen en op die manier zelfs in het bloed kunnen opgenomen worden."

In de auto is de lucht minder proper dan erbuiten

In een auto zit je dus niet afgeschermd van fijn stof, integendeel. "Het is logisch dat er in de auto meer vervuiling is, want we bevinden ons dan midden in de verkeersstroom", legt hij uit. Vooral als we in de file staan kunnen de concentraties hoog oplopen. De wagens voor en achter ons stoten volop fijnstofdeeltjes uit die via het ventilatiesysteem rechtstreeks in de wagen worden geblazen. "Eens ze in de wagen zijn, geraken ze er niet zo gemakkelijk meer uit. Dus de concentraties lopen op", zegt Samson.

Wie langs de file wandelt of fietst krijgt ook hogere concentraties fijn stof binnen, maar minder dan wie in de auto zit. "De wind zorgt ervoor dat de stofdeeltjes in de lucht als het ware verdund worden, waardoor je lagere concentraties hebt dan in de auto. Elke meter dat een fietser of voetganger verwijderd is van de weg, maakt de luchtvervuiling minder geconcentreerd."

Bovendien heeft fietsen en wandelen ook andere gezondheidsvoordelen. "Er zijn enkel positieve effecten aan het naar school gaan met de fiets of te voet", besluit hij.

Kinderen zijn veel kwetsbaarder

Kinderen zijn veel kwetsbaarder dan volwassenen voor de effecten van fijn stof, omdat luchtvervuiling de ontwikkeling van hun longen kan schaden. Ze kunnen ook gevoeliger worden voor astma en andere longaandoeningen. Volgens professor David King kan het inademen van fijn stof ook hun leermogelijkheden beschadigen en zelfs hun DNA.

Meest gelezen