Kmo's luiden alarmbel: kilometerheffing kost jobs

Eén op de tien ondernemers heeft personeel moeten ontslaan of nieuwe aanwervingen moeten uitstellen door de kosten van de kilometerheffing voor vrachtwagens. Dat blijkt uit een bevraging van ondernemersorganisatie Unizo.

Grote ogen van verbazing bij Unizo toen de resultaten bekend raakten van de laatste bevraging van de ondernemersorganisatie bij hun leden. Maar liefst één op de drie kmo's in Vlaanderen en Brussel lijdt omzetverlies door de kosten die de kilometerheffing voor vrachtwagens met zich meebrengt.

Unizo schrikt van de impact van de heffing op de kmo's. "Vooral ook omdat één op de tien van onze ondernemers zegt dat ze door de extra kosten die ze moeten voorzien voor de kilometerheffing, geen budget meer over houden om mensen aan te werven", zegt Filip Horemans van Unizo. "Verschillende bedrijven hebben ook al mensen hebben moeten ontslaan, om de kosten te kunnen recupereren."

Unizo wil dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) de kilometerheffing nu opnieuw zou evalueren. "Als bedrijven bijvoorbeeld zouden willen investeren in duurzame mobiliteit zouden ze moeten kunnen rekenen op extra steun van de overheid", besluit Horemans.

Meest gelezen