Koning Filip schuift mee aan tafel bij Marokkaans gezin

In Evergem, bij Gent, heeft Koning Filip de iftar meegegeten, de maaltijd die volgens islamistische tradities tijdens de ramadan wordt genuttigd eens de zon is ondergegaan. Vanuit het Paleis toch wel een belangrijk signaal naar de moslimgemeenschap.

In een sociale woonbuurt in Evergem stond alles plots op stelten. Iets na half tien kwam Koning Filip aan, behoorlijk anoniem en stil eigenlijk.

De familie Benhaddou mocht hem verwelkomen, een Marokkaans gezin met 6 zonen en 2 dochters. Een van hen is Khalid Benhaddou, een imam in Gent, die bekend staat als iemand die openlijk en notoir tegen radicalisering predikt.

Drie generaties zaten aan tafel met de vorst, die alleen was gekomen. De ouders, de acht kinderen, vier schoonkinderen en de twee kleintjes van de familie, Amina en Salem. Zij mochten nog even opblijven.

Om 22.02 uur precies werd de zonsondergang aangekondigd. Een klokje ging af, waarna een stem was te horen die opriep tot gebed, tot samenzijn en tot de maaltijd. Koning Filip at mee van de Marokkaanse soep, de melk, dadels, groenten en fruit en stukjes gebakken vlees.

(lees verder onder de foto's)

Losse sfeer

Opvallend was de losse sfeer waarin alles verliep. Het bomvolle huis en een minder plechtige omgeving zorgden voor gelach en open verhalen. De familie werd voorgesteld en er werd ook heen en weer gepraat over de ramadan, het belang van de familie, de maaltijd zelf natuurlijk én over de moslims in onze maatschappij. Over de moeilijkheden, de opportuniteiten, de tegenslagen en over de nodige moed.

Koning Filip bleef tot bijna half twaalf in Evergem en keerde daarna terug richting Paleis. Een maaltijd, een ervaring, een smaak én een ervaring rijker. Wat ook van de familie Benhaddou kan gezegd worden. Of zoals een van de dochters zei: “De ramadan is sowieso speciaal, dit is de kers op de taart. We zijn echt vereerd."

Bekijk hier de reportage in "Het journaal"

Meest gelezen