Mensen die gezond leven korting geven bij ziekenfonds: "Asociale maatregel"

Mensen die gezond leven belonen door ze een korting te geven bij het ziekenfonds, vindt Luc Van Gorp, de baas van het christelijke ziekenfonds CM, geen goed idee. "Dit is eerder een asociale maatregel", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Daar zitten we niet op te wachten."
Imagedesk.be

Het idee om mensen die gezond leven te belonen, werd vandaag geopperd door gezondheidseconoom Erik Schokkaert (KU Leuven) in De Standaard.

Van Gorp vindt het vreemd dat we mensen een premie zouden geven omdat ze gezond zijn. "Je gezondheid wordt niet alleen door jezelf bepaald, maar ook door je omgeving: waar je werkt, leeft, woont. Daar heb je volgens mijn niet altijd de keuze in", zegt hij.

Hij vraagt zich ook af hoe je de norm gaat bepalen voor wie in aanmerking komt voor een beloning en wie niet. "Dat vertrekt van een mensbeeld dat niet het onze is", zegt hij. "Iemand zegt dan: ik weet wat het perfecte mensbeeld is en als je je daar aan houdt, krijg je een beloning. Wie dat niet kan, wordt gestraft. Je krijgt een duaal denken, een duale gezondheidszorg."

"In onze samenleving heeft het individu absolute vrijheid gekregen om gezonde of ongezonde keuzes te maken. Het is heel vreemd om het individu achteraf dan af te rekenen op die keuzes."

Solidariteit is fundamenteel

Voor Van Gorp is solidariteit fundamenteel in onze gezondheidszorg. "Wij vertrekken vanuit kwetsbaarheid en kwetsbaarheid kan iedereen overkomen. Iedereen kan ziek worden", zegt hij. Hij vindt dat je als samenleving niet alleen op individueel vlak met gezondheid moet bezig zijn, maar ook moet kijken naar het grotere geheel. Daarin speelt preventie een belangrijke rol.

"Dat doe je vanuit een bepaalde definitie van gezondheid. Voor de CM is gezondheid meer dan een goed functionerend lichaam. Dat heeft ook te maken met een mentaal welbevinden, kwaliteit van leven en het kunnen deelnemen aan de samenleving."

Hij vindt dat het geld van de gezondheidszorg niet moet gebruikt worden om mensen die het al goed doen te belonen, maar om mensen die het nodig hebben, net meer ondersteuning te geven om tot een gezonde levensstijl te komen. 

Meest gelezen