N-VA scherp voor huwelijk Belkacem: "Hij verafschuwt onze wetten, maar gebruikt ze om te huwen"

N-VA reageert scherp op het huwelijk van Sharia4Belgium-oprichter Fouad Belkacem in de gevangenis van Hasselt. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) weigerde hem in het verleden als schepen van burgerlijke stand te huwen. “Hij verafschuwt onze wetten, maar gebruikt ze om legaal te huwen. Met welk doel? Plots hoeft de hele sharia onzin niet meer”, schrijft ze op Facebook. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemt het huwelijk "onvoorstelbaar en bijzonder stuitend".

Belkacem trouwde een aantal weken geleden in de gevangenis van Hasselt. Er was volgens de schepen van burgerlijke stand en het parket geen enkele reden om dat huwelijk niet te voltrekken: hij had een duurzame relatie met zijn partner met wie hij ook drie kinderen heeft. Volgens de advocate van Belkacem was dit huwelijk een recht van openbare orde. 

Demir weigerde te huwen

Het was niet de eerste keer dat Belkacem vroeg om te trouwen. In 2014 weigerde toenmalig Antwerps schepen van burgerlijke stand Zuhal Demir het huwelijk te voltrekken. Hij zat toen nog in voorlopige voorhechtenis in Antwerpen en het parket adviseerde Demir om eerst zijn proces af te wachten.

Een huwelijk in de gevangenis moet enkel voltrokken worden als de gevangene voor een lange periode vastzit. De weigering van Demir om Belkacem te huwen was toen dus gewoon een toepassing van de regels, maar ze zei toen al “dat het in het belang van het hele land is dat deze aanvraag geweigerd wordt”.

"We zijn deze man niks verplicht"

Ondertussen is Belkacem veroordeeld tot 12 jaar cel. Omdat hij nu wel voor een lange periode vastzit en het volgens het parket niet om het schijnhuwelijk ging, gaf het een positief advies aan de schepen van burgerlijke stand, die hem enkele weken terug effectief huwde. Iets wat Zuhal Demir niet begrijpt. In een reactie op Facebook zegt ze: “Wij zijn deze man niks verplicht. Integendeel, iedere kans om hem uit te wijzen na zijn celstraf, moeten we grijpen”.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vindt het stuitend dat de schepen van burgerlijke stand het huwelijk heeft afgesloten. "Dit is geen wijze beslissing. Ik zou dit nooit doen", klinkt het.

Belgische nationaliteit afpakken?

N-VA zegt ook dat Belkacem door zijn huwelijk wil voorkomen dat zijn Belgische nationaliteit wordt afgenomen. Iets wat volgens de schepen van burgerlijke stand van Hasselt niet klopt. “Er is een wet die duidelijk stelt dat wanneer iemand getrouwd is, het wel nog mogelijk is om hem of haar uit te wijzen". Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bevestigt dat het huwelijk de mogelijke uitwijzing niet tegenhoudt. Volgens hem bemoeilijkt het het wel. "Het is niet omdat hij getrouwd is, dat ik hem niet meer uitgezet krijg", klinkt het. 

De advocate van Fouad Belkacem benadrukt dat de huwelijksaanvraag is ingediend voor de procedure begon rond de intrekking van zijn Belgische nationaliteit. 

De procedure om Belkacem de Belgische nationaliteit af te pakken is in november vorig jaar opgestart bij het Hof van Beroep van Antwerpen. Omdat de zaak nu bij het Grondwettelijk Hof zit, zal het zeker nog tot het najaar duren vooraleer er een uitspraak komt.

Meest gelezen