Ook dat ene glaasje alcohol schaadt ongeboren baby

Elke aanstaande moeder weet het: tijdens de zwangerschap is het niet verstandig om regelmatig te drinken. Een nieuw onderzoek raadt nu zelfs aan om elke druppel alcohol te vermijden, want ook dat blijkt schadelijker dan eerst gedacht voor de ongeboren baby.

Zelfs occasioneel alcoholgebruik is schadelijk voor een ongeboren baby. Dat toont een nieuw grootschalig onderzoek op Australische bodem. De studie toont aan dat het effect van alcohol op een ongeboren baby toeneemt per dosis, én er dus niet alleen is bij regelmatig alcoholgebruik. De onderzoeksbevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Pediatrics.

Er werden 415 baby's (195 meisjes en 220 jongens) onderzocht tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Bij de moeders die alcohol hadden gedronken, los van de hoeveelheid, ontdekten de onderzoekers miniscule afwijkingen in de gezichtjes van de baby. Die kleine afwijkingen, gelinkt aan het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap, worden ook omschreven als het foetaal alcoholsyndroom.

Hoe meer alcohol, hoe groter de afwijking

Bij die kleine afwijkingen gaat het volgens de onderzoekers voornamelijk over de vorming van een platter gezicht, waarbij een kleinere neus wat meer naar boven kantelt. Er kwamen daarnaast ook afwijkingen voor bij de lippen en de oogjes. Bij die moeders die bovendien het meest hadden gedronken, waren de afwijkingen het grootst.

Volgens de onderzoekers waren de verschillen ook het duidelijkst merkbaar tussen kinderen van wie de moeders helemaal geen alcohol hadden gedronken, en kinderen van moeders die enkel tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap een kleine hoeveelheid hadden gedronken.

Meest gelezen