Oppositieleider Navalny en meer dan 1.000 demonstranten opgepakt in Rusland

Bij grootschalige straatprotesten in Rusland zijn oppositieleider Aleksej Navalny en meer dan 1.000 betogers opgepakt. Navalny had de Russen opgeroepen vandaag op straat te komen tegen corruptie. Vooral in Moskou kwamen veel mensen betogen, maar de stad had geen toestemming gegeven voor de betoging en de politie greep hardhandig in.
De arrestatie van Navalny.

"Ze hebben Aleksej gearresteerd aan de ingang van het huis. Hij vroeg om door te geven, dat de plannen niet veranderen bij de Tverskaja straat." Dat stond te lezen in een tweet die de vrouw van Navalny verspreidde via zijn Twitteraccount. Navalny is naar verluidt opgepakt wegens "inbreuken op de regels voor het organiseren van demonstraties" en "ongehoorzaamheid jegens de politie".

Navalny publiceerde eerder een onderzoek waarin hij premier Medvedev beschuldigt van corruptie en verduistering en hij had ook opgeroepen om vandaag tegen de corruptie te protesteren.

Betogingen in heel Rusland

In zowat 150 steden over heel Rusland hebben vandaag acties plaatsgevonden. De eerste acties gebeurden in het verre oosten. Daar hebben enkele duizenden mensen betoogd tegen de regering. Ze beschuldigen de Russische leiders van corruptie en eisen verantwoording. Volgens bronnen bij de oppositie zijn zeker elf mensen gearresteerd in Vladivostok.

In hoofdstad Moskou en grootstad Sint-Petersburg kwamen de meeste demonstranten op straat. Daar werden dan ook de meeste arrestaties verricht. Voorlopige cijfers spreken over zo'n 1.200 mensen.

Premier Medvedev versus oppositieleider Navalny

Oppositieleider en presidentskandidaat Aleksej Navalny riep de Russen op om vandaag op straat te komen. Hij deed dat twee dagen nadat hij uit de gevangenis was vrijgelaten. Hij zat toen een straf uit van 15 dagen omdat hij in maart ook al een niet goedgekeurde protestactie had georganiseerd in Moskou. Navalny beschuldigt de Russische premier en oud-president Medvedev van corruptie. Hij zou op die manier steenrijk zijn geworden. In een video toont Navalny de paleizen, jachten, landgoederen en wijngaarden die Medvedev bezit. De film is intussen al meer dan twintig miljoen keer bekeken. 

Honderden arrestaties

Net als bij de vorige grote betoging in Moskou van 26 maart, zijn er al honderden demonstranten gearresteerd. Volgens mensenrechtenorganisatie OVD-info werden in Moskou en Sint-Petersburg respectievelijk 600 en 300 mensen opgepakt. Volgens dezelfde bron werden ook in provinciesteden  arrestaties verricht. De stad Moskou had gewaarschuwd dat de betoging illegaal is, en dat de politie 'alle mogelijke maatregelen zou nemen' als er toch werd betoogd.

Aanvankelijk was de betoging niet verboden. Navalny had toestemming gekregen voor een actie in Moskou, maar heeft gisteravond op het laatste moment de locatie gewijzigd. Navalny beweert dat de stad de demonstranten probeerde te ‘vernederen’. Zo zouden firma’s onder druk zijn gezet om hem geen geluidsinstallatie, schermen of podium te verhuren. De actie is nu gepland op de centrale Tverskaja straat die uitkomt op het Kremlin. Het is vandaag ook de nationale feestdag in Rusland, en op de Tverskaja straat zijn al allerlei andere evenementen gepland.

Presidentsverkiezingen staan voor de deur

De protesten zijn opnieuw een belangrijke test voor de wilskracht van de oppositiebeweging in Rusland. Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen, en ook al heeft president Poetin zich nog niet officieel kandidaat gesteld, toch gaat iedereen ervan uit dat Poetin zal herkozen worden voor nog een termijn van zes jaar. Navalny is ook kandidaat en hoopt zijn aanhang in het hele land van onderuit te kunnen vergroten. Zonder toegang tot televisie en de belangrijkste staatsmedia, probeert hij mensen vooral via sociale media te bereiken.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen