Oprichter Sharia4Belgium Belkacem getrouwd in de gevangenis

De voormalige leider van Sharia4Belgium huwde enkele weken geleden in de gevangenis van Hasselt met een Belgische vrouw van Marokkaanse afkomst. Hij vroeg al verschillende keren om te mogen trouwen, maar dit werd telkens geweigerd. Nu was er volgens het parket geen enkele reden om het huwelijk te weigeren.

Fouad Belkacem werd in 2013 tot twaalf jaar cel veroordeeld als leider van een terroristische organisatie. Enkele weken geleden trouwde Belkacem in de gevangenis van Hasselt met een Belgische vrouw van Marokkaanse afkomst.

Hij vroeg in het verleden al om te mogen trouwen, maar dit werd toen telkens geweigerd, onder meer door toenmalig schepen van burgerlijke stand Zuhal Demir. Het argument was toen vooral dat het huwen van een gevangene enkel mocht als iemand voor een langere periode vastzat. Toen zat Belkacem nog maar in voorlopige hechtenis en was nog onduidelijk hoe lang hij nog in de gevangenis zou zitten. 

Eerst advies parket

Het was de Hasseltse schepen van burgerlijke stand Brigitte Smets die het huwelijk voltrok. Smets benadrukt dat ze eerst advies vroeg aan het parket. "We hebben 2 maanden uitstel gevraagd. Maar uit onderzoek van het parket bleek dat er geen enkele reden was om het huwelijk te weigeren." Volgens het parket had Belkacem wel degelijk een "duurzame relatie" met zijn partner. Het koppel heeft drie kinderen samen.

De advocate van Belkacem, Liliane Verjauw, reageert tevreden. "De stad Hasselt heeft correct en consequent gehandeld. Er was geen enkele reden om dat huwelijk te weigeren."

Familie en taart

Omdat Belkacem de gevangenis niet mag verlaten, vond het huwelijk dus plaats binnen de gevangenismuren. De ouders van het koppel waren aanwezig, net zoals de kinderen en één zus. Na de dienst kreeg iedereen een stuk taart.

Verlies Belgische nationaliteit?

Op dit moment loopt er ook een proces om de Belgische nationaliteit van Belkacem af te pakken. Belkacem heeft zowel de Belgische als de Marokkaanse nationaliteit. Sinds vorig jaar is het mogelijk om de Belgische nationaliteit af te pakken van terroristen met de dubbele nationaliteit die niet in België zijn geboren en veroordeeld zijn tot minstens vijf jaar cel.

De zaak zit momenteel bij het Grondwettelijk Hof. De uitspraak wordt pas in het najaar verwacht. Er wordt gezegd dat Belkacem trouwde om zo zeker te zijn dat hij zijn Belgische nationaliteit kan houden. "Maar het is niet omdat iemand getrouwd is, dat het niet meer mogelijk is om de Belgische nationaliteit af te pakken", klinkt het bij schepen Smets.

 

Meest gelezen