Proces Kasteelmoord gaat derde dag in: de kaarten zijn grondig door elkaar geschud

Vandaag gaat het Kasteelmoordproces zijn derde dag in. Eén ding is zeker: na de bekentenis van hoofdbeklaagde André Gyselbrecht zijn de kaarten grondig door elkaar geschud. Het is vooral afwachten hoe het spanningsveld tussen beklaagden André Gyselbrecht en Pierre Serry zich ontvouwt. Vandaag op het programma? De verdere getuigenis van de onderzoeksrechter en de hoofdonderzoeker.
Nicolas Maeterlinck

De bekentenis van André Gyselbrecht na een lange, tumultueuze eerste procesdag sloeg in als een bom. Vijf jaar lang hield hij de lippen stijf op elkaar, het enige dat hij ooit toegaf is dat hij gevraagd had "om zijn schoonzoon een lesje te leren". Tot hij vorige maand ineens rechtstond en bekende dat hij wel degelijk dé opdrachtgever was voor de moord op zijn schoonzoon. De reden? "Dit was het ultieme redmiddel, de laatste kans om mijn kleinkinderen te beschermen. Ze waren in gevaar."

(De hele bekentenis kan u hier herlezen.)

Gyselbrecht en Serry: zal de spanning te snijden zijn tussen de twee?

Opvallend was dat hij in zijn bekentenis een groot deel van de schuld in de schoenen van medebeklaagde Pierre Serry schoof. Gyselbrecht liet in zijn verklaring immers uitschijnen dat het idee van zijn vriend Serry kwam door hem de woorden "Ge moet dat niet zelf doen, contacteer me, ik zal er wel voor zorgen" in de mond te leggen. Zo dichtte hij Serry een veel grotere rol toe dan tot nu toe altijd aangenomen was. Terwijl Gyselbrecht dit vertelde, rolde Serry zelf al merkbaar met de ogen.

Het is dan ook vooral uitkijken hoe de verhoudingen tussen die twee zich zullen ontplooien en welke zaken Pierre Serry eventueel zal (kunnen) opwerpen. Serry die de versie van Gyselbrecht jarenlang onderbouwd heeft en nu plots in een ander daglicht komt te staan: wat schudden hij – en zijn advocaten – nog uit hun mouw? Verwacht wordt dat ze lijnrecht tegenover elkaar zullen staan. Met twee verschillende versies van éénzelfde verhaal weliswaar. Het zal hem in de nuance zitten: gaf Gyselbrecht koelbloedig de opdracht voor de huurmoord en was Serry puur organisator? Of kwam het oorspronkelijke idee toch van die laatste en stapte Gyselbrecht mee in het verhaal?

Twee procesdagen, twee dagen van belang

Op deze derde procesdag zullen de hoofdonderzoeker en de onderzoeksrechter verdergaan waar hun verhaal een maand geleden abrupt stopte. Op de planning? Alles wat er zich voor de moord afspeelde – en hierbij wordt vooral de timing belangrijk. Gyselbrecht heeft immers altijd volgehouden dat hij het heft in eigen handen moest nemen omdat het parket volgens hem geen actie ondernam nadat hij samen met zijn dochter een incestklacht had ingediend tegen Stijn Saelens. Maar door een vraag die het Openbaar Ministerie stelde, werd duidelijk dat de opdracht voor de moord al gegeven was vóór Gyselbrecht gerechtelijke stappen zette. Daarnaast zullen de twee ook uit de doeken doen wat er voor en tegen de beklaagden speelt. Interessant is ook dat de beklaagden intussen - na de bekentenis van Gyselbrecht - allemaal opnieuw ondervraagd zijn. Het is afwachten wat die verhoren eventueel opgeleverd hebben.

Op dag vier zullen vervolgens vijf van de al eerder geplande getuigen aan bod komen. En ook de beklaagden zullen dinsdag kort ondervraagd worden.

Eén ding is zeker: de kaarten zijn na de bekentenis van hoofdbeklaagde André Gyselbrecht grondig door elkaar geschud. Het wordt hoe dan ook een spannende procesweek.

Dag drie en vier van het proces in een notendop

  • Op 12 juni komen de hoofdonderzoeker en de onderzoeksrechter verder aan het woord.
  • Op 13 juni staan vervolgens vijf getuigen gepland. In de voormiddag komen de twee speurders die indertijd met de "incest"zaak belast waren hun verhaal doen, gevolgd door de psycholoog die therapie gaf aan de dochter na de vermoedelijke incest. In de namiddag staan dan nog de moeder en de neef van beklaagde Roy L. op het programma. 
  • Na de getuigenissen zal er dinsdag dan een kort verhoor volgen van de vier beklaagden: André Gyselbrecht, Pierre Serry, Roy L. En Evert d.C.
  • De psycholoog die het koppel Saelens-Gyselbrecht begeleidde bij huwelijksproblemen vóór de feiten, kan niet aanwezig zijn in de rechtbank. Er zal dinsdag wel beslist worden wanneer hij wel gehoord kan worden. En ook de arts die op het moment van de feiten stage loopt bij het kabinet van Elisabeth Gyselbrecht, kan morgen niet getuigen wegens gezondheidsproblemen. 

Meest gelezen