Recordaantal jobstudenten in de schoonmaaksector

Een studentenjob in de schoonmaaksector is nog nooit zo populair geweest. In 2017 zet schoonmaakbedrijf ISS maar liefst 4.000 studenten aan het werk. Dat zijn er 500 meer dan in 2016. Dankzij de nieuwe wet rond studentenarbeid van begin dit jaar mogen studenten per uur worden ingezet in plaats van per dag. Daardoor zijn studentenjobs nu veel beter te combineren met studies.

Het aantal studenten dat zich aanbiedt voor een studentenjob in de schoonmaak, stijgt al een aantal jaar. Dat zegt ISS, een van de grootste facilitaire bedrijven in ons land, actief in de schoonmaak, de catering en onthaaldiensten. Dit jaar hebben 3.500 nieuwe studenten zich ingeschreven in de ISS-database. Daarnaast schreven heel wat studenten die al voor ISS gewerkt hebben, zich opnieuw in. Ook bij schoonmaakbedrijf Atalian (vroeger Euroclean) is het aantal jobstudenten fors gestegen.

Wet aangepast

Volgens schoonmaakbedrijven ISS en Atalian is dit record te danken aan de aanpassing van de wet die regelt hoe lang jobstudenten mogen werken per jaar. Twee uurtjes poetsen vorig jaar gold meteen als een hele dag studentenarbeid. Sinds begin 2017 mogen jobstudenten 475 uur ingezet worden in plaats van 50 dagen. Zo kunnen ze aan het werk voor een paar uur, zonder dat ze daardoor een hele dag verliezen. Aangezien de schoonmaaksector meestal met deeltijdse contracten werkt, zorgt de nieuwe wet voor meer ruimte en mogelijkheden.

Dankzij de flexibele regeling zijn studentenjobs beter te combineren met studeren. Jobstudenten kunnen bijvoorbeeld enkele uren voor of na de les gaan werken. Er kunnen ook meer studenten worden ingezet, omdat er meer ruimte voor is, zegt Katty Van Buggenhout van schoonmaakbedrijf Atalian.

Horeca blijft favoriet

De nieuwe wetgeving rond studentenarbeid deed niet alleen het aantal jobstudenten in de schoonmaaksector toenemen. Volgens Federgon, de koepelorganisatie van HR-dienstverleners, zullen deze zomer maar liefst 450.000 jobstudenten aan het werk gaan. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar. De meeste jobstudenten kiezen voor vakantiewerk of weekendwerk in de horeca, melden de uitzendkantoren Federgon, Accent Jobs, Tempo-Team en Randstad. De industriële sectoren zijn veel minder populair.

Nieuwe app

Studenten die ten volle willen genieten van de nieuwe wetgeving, kunnen de nieuwe applicatie van Accent downloaden: Nowjobs. Die app helpt studenten die geld nodig hebben, snel een job in de buurt te vinden voor een paar uur. Zo kan een jobstudent bijvoorbeeld elektronisch ingaan op een vacature om voor dertig euro twee uurtjes af te wassen in een restaurant. Dankzij Nowjobs heeft Accent 60% meer contracten kunnen afsluiten dan verwacht. Voorlopig werkt de app enkel voor de stad Gent, maar door het grote succes ervan is Accent van plan om Nowjobs uit te breiden naar heel Vlaanderen.

Meest gelezen