Recordaantal studenten verdient centje bij deze zomer

Voor veel studenten is het nu nog even doorbijten en blokken. Maar eens de examens voorbij zijn, gaan velen aan de slag als jobstudent. Heel veel zelfs, want volgens uitzendkantoor Deltaworx zijn ze met bijna 450.000. "En dat is vooral te danken aan de nieuwe, flexibeler regeling rond studentenarbeid", zegt Deltaworx.

Vroeger mocht je als student maar 50 dagen werken. "Maar sinds januari is de regeling rond studentenjobs soepeler geworden", legt Matthias Peeters uit. Hij is manager bij het Antwerpse uitzendbureau Deltaworx, dat gespecialiseerd is in studentenjobs. "Nu mogen studenten 475 uur werken. Bovendien verloor je vroeger een hele dag, ook al had je bijvoorbeeld maar 3 of 4 uur gewerkt. Nu verlies je alleen het aantal gewerkte uren." En dat is veel voordeliger voor studenten.

Studentenarbeid in de lift

Door de nieuwe regeling, is het aantal aanvragen voor studentjobs dit jaar flink gestegen. "Wij zien bij ons een stijging van maar liefst 80 procent in vergelijking met vorig jaar", zegt Matthias Peeters van Deltaworx. Voor de hele sector gaat het volgens sectorfederatie Federgon om een stijging van 5 procent, goed voor 446.110 jobstudenten. Die gaan vooral aan de slag in de horeca en bij grote evenementen.

Ervaring opdoen

Toch ziet Deltaworx dat meer en meer studenten bewust voor een vakantiejob kiezen waarin ze ervaring kunnen opdoen voor later. "Veel bedrijven vragen in hun vacatures werkervaring en dat hebben studenten natuurlijk niet. Daarom proberen ze ervaring op te doen in die vakantiejob", stelt Matthias Peeters vast. "Een tijdje geleden bijvoorbeeld heeft een jobstudent een klein familiebedrijf, dat niet echt thuis was in de wereld van de sociale media, bijgestaan. Dankzij die student heeft dat bedrijfje nu een vaste stek op sociale media. En dat is voor die student natuurlijk fijn om te vermelden op zijn cv."

Meest gelezen