Reynders veroordeelt versnelde kolonisatie Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt de aankondiging van de Israëlische overheid om duizenden extra woningen te bouwen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Vorige week raakte bekend dat de Israëlische regering 1.500 nieuwe woningen wil bouwen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Een aantal van die woningen zal bovendien ondergebracht worden in de eerste nieuwe nederzetting sinds 25 jaar.

Reynders wijst er op dat het nederzettingenbeleid van Israël in de bezette gebieden, met inbegrip van Oost-Jeruzalem, een schending van het internationaal recht vormt. Bovendien vormen de nieuwe aankondigingen een "ernstige bedreiging voor een hervatting van betekenisvolle vredesgesprekken", zo verklaarde de MR-vicepremier.

Reynders stelt vast dat de Israëlische autoriteiten "de jongste maanden steeds meer maatregelen hebben genomen om de kolonisatie van de bezette gebieden te versnellen". Hij herinnert eraan dat België, net als de Europese Unie, geen verandering aan de grenzen van 1967 zal aanvaarden, tenzij Israël en de Palestijnen het onderling eens zouden raken over aanpassingen.

Meest gelezen