Slapeloosheid niet alleen psychologisch, maar ook genetisch

Nederlandse onderzoekers hebben zeven genen ontdekt die in verband kunnen gebracht worden met slapeloosheid. Slapeloosheid zou volgens de onderzoekers niet alleen tussen de oren zitten, maar ook erfelijk zijn. Ze hopen dat hun onderzoek tot een betere behandeling van de kwaal zal leiden.

De Nederlandse hoogleraren Danielle Posthuma en Eus van Someren stonden aan het hoofd van een groot internationaal onderzoek naar de biologische oorzaken van slapeloosheid.

Het team speurde naar genetische variaties die samenhingen met slapeloosheid in het DNA van 113.006 Britten die deelnemen aan het UK biobank-project. Deze databank brengt het DNA van de deelnemers in kaart samen met gegevens over hun levensstijl en gezondheid. Het onderzoeksteam slaagde erin om een verband te leggen tussen de DNA-gegevens en karakteristieken die wijzen op slapeloosheid. De resultaten werden afgecheckt bij een tweede databank, deCODE, waarin de gegevens zitten van 7.500 IJslanders.

Op die manier konden de onderzoekers zeven genen in verband brengen met slapeloosheid. Welke genen precies in het spel zijn verschilt bij mannen en vrouwen. Drie genen spelen een rol bij slapeloosheid bij zowel mannen als vrouwen, twee genen enkel bij mannen en twee andere genen enkel bij vrouwen.

Ze vonden ook overlappingen met andere verschijnselen, zoals angststoornissen, depressies en stofwisselingsproblemen zoals diabetes en overgewicht.

"Slaappillen nemen de oorzaak niet weg"

"Dit onderzoek opent de deur naar het beter begrijpen van biologische oorzaken van slapeloosheid", zegt Van Someren op de Nederlandse website nrc.nl.

"De slaappillen die artsen nu voorschrijven nemen de oorzaak niet weg. Zo’n slaappil is als het ware een klap met de hamer, het maakt het brein rustiger en je voelt je minder wakker. Maar de slaap is dan nog steeds niet normaal. Bovendien zijn deze middelen flink verslavend. Weten waar de genetisch oorzaak ligt, biedt een startpunt voor onderzoek naar een heel nieuwe categorie slaapmiddelen."

Meest gelezen