Spectaculaire ontsnapping uit gevangenis Congo: 930 gevangenen zetten het op een lopen

Meer dan 900 gevangenen zijn gisteren ontsnapt uit een gevangenis in Oost-Congo. Gewapende mannen hadden de gevangenis bestormd en de poorten opengezet.

In de Kangbayi-gevangenis van Beni in het oosten van Congo zaten 966 gevangenen. Gisteren vielen tientallen gewapende mannen in burger het gebouw aan. Ze brachten zeker 8 bewakers en 3 anderen om het leven en openden daarna de poorten.

Daarop zetten naar schatting 930 gevangenen het op een lopen. Provinciegouverneur Julien Paluku Kahongya zegt dat er nog een dertigtal gevangenen zijn overgebleven. Hij heeft meteen de avondklok afgekondigd. Alleen leger en politie mochten nog de straat op.

Ontsnapping het werk van Oegandese militie?

Volgens de overheid was de ontsnapping het werk van de Oegandese militie ADF. Heel wat van die rebellen waren opgesloten in het gebouw. Burgerorganisaties zeggen dat de gevangenis van Beni overbevolkt was, met drie keer meer gevangenen dan normaal.

De streek van Beni wordt al maandenlang geteisterd door mysterieuze massamoorden. De Congolese overheid wijst de rebellen van ADF met de vinger. Maar er zijn nog meer rebellen actief en mensenrechtenorganisaties beweren dat ook militairen zelf de chaos in de hand werken. Ook in de rest van Congo zijn er de laatste maanden opvallend veel gevangenen ontsnapt. In mei werd de beruchte Makala-gevangenis in Kinshasa aangevallen. Toen sloegen honderden van de 4.000 gevangenen op de vlucht.

Meest gelezen