Uber-CEO steeds meer onder druk na klachten over seksisme

De positie van Travis Kalanick, de CEO van het Amerikaanse taxibedrijf Uber, komt steeds meer onder druk te staan na klachten over seksisme. Dat meldt het persbureau Reuters. Volgens ingewijden wordt de directeur mogelijk even "op afwezig geplaatst" en krijgt hij daarna "scherpere controle".

Uber ligt al enige tijd onder vuur, nadat een vrouwelijke medewerker in een blogpost had geklaagd over seksisme en intimidatie op de werkvloer. Die blogpost veroorzaakte een storm van protest, waarna de voormalige Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder werd aangesteld om het bedrijf intern door te lichten. Holder heeft zijn rapport intussen af. Hij zou daarin een hele lijst aanbevelingen formuleren, onder meer over de rol van Kalanick en over die van zijn rechterhand Emil Michael. Die laatste zou mogelijk verdwijnen, terwijl de macht van Kalanick serieus wordt ingeperkt.

Volgens de Britse openbare omroep BBC heeft de raad van bestuur van Uber alle aanbevelingen gisteren unaniem goedgekeurd, maar worden de details pas morgen bekendgemaakt.

Onafhankelijk toezichthouder

Intussen lekte wel al uit dat Uber Wan Ling Martello, een hooggeplaatste manager bij voedingsgigant Nestlé, aanstelt als onafhankelijk toezichthouder. De Filipijnse moet samen met de twee vrouwelijke managers, die Uber vorige week aantrok, een oogje in het zeil houden.

Vorige week ontsloeg Uber nog twintig medewerkers vanwege seksisme, intimidatie of ander wangedrag op de werkvloer. Dat gebeurde na een ander intern onderzoek, los van dat van Eric Holder, dat door Kalanick zelf werd bevolen. Daarbij kwamen meer dan 200 klachten bovendrijven.

Meest gelezen