Windvlaag maakt luchtballons oncontroleerbaar

Eind vorige week kregen een aantal passagiers van verschillende luchtballons wellicht de schrik van hun leven, toen een windvlaag de ballonnen sneller de lucht deed invliegen dan verwacht. Een piloot, Bruce Sanders, bleef zelfs even bengelen aan de gondel, om uiteindelijk met een harde smak terug op de grond te komen. Daarbij raakte hij lichtgewond. De beelden ogen alvast erg spectaculair.

Sanders op ABC News: "Een windvlaag tilde ons plots op en alle controle viel weg." Toen de gondel de grond raakte, sloeg Sanders over de rand. Maar hij kon zich nog vasthouden aan een aantal touwen, met de bedoeling de luchtballon toch nog op de grond te kunnen houden. Maar de wind deed de ballon opnieuw de hoogte ingaan, met Sanders eraan bengelend: "Ik dacht op dat moment dat ik dit niet zou overleven."

Nadat de ballon terug gedaald was en de grond raakte, loste Sanders de touwen en smakte hij op de grond. Zonder piloot vloog de ballon weg. Een kleine minuut later landde hij nochtans zachtjes en konden de nog aanwezige passagiers de mand veilig en wel verlaten. "Gelukkig hadden de passagiers voldoende expertise om de ballon veilig te doen landen", aldus burgemeester Richard Runyon op nieuwswebsite The Pantagraph. Sanders moest wel voor verzorging naar het ziekenhuis, maar raakte uiteindelijk slechts lichtgewond.

Op de beelden is te zien hoe eerst een man, die op het punt staat in te stappen, tegen de grond smakt, terwijl de stijgende luchtballon in aanraking komt met een andere. Die laatste luchtballon wordt door de wind heen en weer geslingerd, terwijl de piloot probeert te redden wat er te redden valt. Wayne Germain, die de beelden maakte: "Ik ben al 30 jaar gepassioneerd door luchtballons. Maar iets dergelijks had ik nog nooit gezien."

Meest gelezen