"Begrotingstekort is geen verrassing, maar precieze cijfers afwachten"

Minister van Economie Kris Peeters is door eerdere prognoses van de Nationale Bank niet verrast over het gat in de begroting van 8 miljard euro, dat ons land tegen 2019 moet dichtrijden voor een begrotingsevenwicht. Hij benadrukt dat de komende begrotingscontroles van 2018 en 2019 niet eenvoudig worden, maar Peeters wil de exacte cijfers nog even afwachten.

Peeters heeft het over een "enorm bedrag" en "een verwacht cijfer". Hij benadrukt ook dat er een verschil is tussen een nominaal en structureel tekort. "Die 8 miljard verbaast me op zich niet: het gaat in de richting van wat de Nationale Bank eerder al had geformuleerd. Een ding is duidelijk: de begrotingsopmaak van 2018 en 2019 wordt telkens een belangrijke oefening. Het wordt niet eenvoudig, want we hebben al veel bespaard en dit gaat over omvangrijke bedragen."

Welke concrete bedragen de federale regering de komende jaren nog bijkomend moet vrijmaken, wordt duidelijk in gemaakt in een rapport van het monitoringscomité. "We moeten het structureel tekort dat daarin wordt opgenomen even afwachten", aldus nog Peeters. "Daarmee gaan we dan verder concreet aan de slag."

Meest gelezen