"De koning heeft zijn smaakpapillen aangepast aan veel keukens, dus voor hem was iftar oké"

De koning die mee aan tafel schuift voor de avonddis, het is een eer die niet voor iedereen is weggelegd. Maar gisteravond kon de familie Benhaddou de vorst welkom heten voor de iftar, de maaltijd die moslims tijdens de ramadan nuttigen na zonsondergang. Een uitnodiging die koning Filip niet wilde afslaan.

Koning Filip wou naar verluidt al langer de iftar eens mee ervaren bij een moslimfamilie thuis om te zien hoe alles verloopt. Dat was ook Khalid Benhaddou ter ore gekomen, de voorzitter van het Platform van Vlaamse Imam.

"Ik ben eerder al op het Paleis geweest en ben dus vertrouwd met de diensten, onder meer met de secretaris-generaal van de koning", vertelt Benhaddou.

"Toen ik inderdaad hoorde dat de koning heel graag een iftar wou bijwonen, zijn er een paar weken vrij informele contacten geweest. En nog niet zo lang geleden heb ik dan vernomen dat de koning op onze uitnodiging is ingegaan."

"Geen speciale voorbereidingen"

De maaltijd gebeurde in een ontspannen en losse sfeer. Dat was ook de bedoeling. "Het Paleis had laten weten dat de koning wilde zien hoe een iftar er echt aan toe gaat. Ze stonden erop dat er geen speciale voorbereidingen werden genomen", aldus Benhaddou.

De koning zelf was wel duidelijk speciaal voorbereid. "Hij wist duidelijk op voorhand wie van de familie aanwezig zou zijn en hij had van iedereen een beeld wie wat deed. Tijdens de maaltijd was hij met iedereen begaan en hij ging op elk familielid in."

Koningin Mathilde bij de kinderen

Filip kon de maaltijd en het meer exotische voedsel zichtbaar smaken. "De koning komt dan ook op veel plaatsen en ondertussen heeft de koning zijn smaakpapillen aangepast aan heel veel soorten keukens. Dus voor hem was de iftar wel oké", verzekert Paleis-woordvoerster Rafike Yilmaz. Uiteindelijk bleef de koning zelfs een stuk langer dan voorzien.

Koningin Mathilde van haar kant zakte niet mee af naar de familie Benhaddou. "Het is examenperiode, de prinsen hebben dus examens en de koningin wou bij hen blijven", laat het Paleis weten. "Bovendien stond het gezin Benhaddou specifiek in contact met de koning en had een gezinslid de koning al eens ontmoet. De koningin was daar toen niet bij."

Meest gelezen