Apple-baas bevestigt: "We werken aan systemen voor zelfrijdende auto’s"

Apple werkt aan zelfrijdende auto’s. Dat heeft Tim Cook, de baas van het Amerikaanse technologiebedrijf voor het eerst bevestigd. Maar verwacht niet meteen Apple-auto's in een showroom.

 Lang deed Apple mysterieus over de plannen met zelfrijdende auto’s, maar nu heeft CEO Tim Cook het voor het eerst bevestigd, op Bloomberg TV. “We focussen ons op autonome systemen”, zei de Apple-baas op de zakenzender.

Het is de eerste keer dat Cook openlijk over deze plannen spreekt. Vorig jaar had zijn bedrijf wel al een brief geschreven aan het Amerikaanse instituut voor verkeersveiligheid. Daarin schreef Apple dat het zwaar investeert in de studie naar geautomatiseerde transportsystemen.

Samenwerking

Apple heeft in het verleden al zelf een aantal zelfrijdende testauto’s gebouwd, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat Apple ze massaal zelf zal gaan produceren, want het bedrijf riep eerder op om samen te werken met andere bedrijven. Om een auto te bouwen is immers veel mechanische knowhow en productiecapaciteit nodig. En die zit bij de traditionele autobouwers.

Apple kan die laatsten helpen om de ingewikkelde technologie te bouwen die nodig is om auto’s vanzelf te laten rijden. “Autonomie is heel spannend voor ons en we zien wel waar het ons brengt qua concrete producten,, maar we zien het als een technologie die heel belangrijk is.”

Cook beseft dat dit een hele uitdaging is: “We zien het als de moeder van de projecten die met artificiële intelligentie werken, maar ook één van de moeilijkste projecten op dat vlak.”

Meest gelezen