Bijna zes jaar na Pukkelpopdrama wordt waarschuwings-sms gelanceerd

Bijna 6 jaar na de dodelijke storm op het festivalterrein van Pukkelpop wordt een waarschuwingssysteem ingevoerd. Op Rock Werchter eind deze maand wordt het voor het eerst op grote schaal getest. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigt vandaag daarnaast ook "Be Alert" aan, een communicatieplatform bij rampen waar geïnteresseerde burgers zich voor moeten inschrijven.

In augustus 2011 heeft een storm 5 dodelijke slachtoffers geëist op het festivalterrein van Pukkelpop. In de nasleep daarvan was een waarschuwingssysteem aangekondigd. Nu 6 jaar later is het eindelijk zover. "We kunnen beslissen om alle gsm's die in de buurt van een bepaalde locatie zijn een sms te sturen", zegt de minister in "De ochtend". Die "Sms Alert" is al uitvoerig getest en wordt voor het eerst op grote schaal getest op Rock Werchter eind deze maand.

(lees verder onder de foto)

Daarnaast stelt Jambon vandaag "Be Alert" voor. "Dat is een communicatieplatform tussen de overheid en de burger waarbij mensen bij rampen zo snel mogelijk kunnen worden verwittigd." Geïnteresseerde burgers moeten zich registeren op de website www.be-alert.be. Daarop kunt u aangeven of u dergelijke berichten wenst te krijgen en via welk medium. "Zowel hoogtechnologische communicatiemiddelen als de meest rudimentaire vaste telefoon kan in het systeem worden ingebracht", zegt Jambon.

U kunt naast uw woon- en werkplaats ook andere locaties opgeven waar u informatie wenst te krijgen. "Stel dat u dagelijks uw zieke moeder gaat bezoeken, dan kunt u ook meldingen krijgen van bij haar in de buurt", zegt Jambon daarover. Met de telefoonproviders zou overigens volgens de minister zijn afgesproken dat dergelijke rampboodschappen voorrang zouden krijgen. Niet onbelangrijk, want bij grote calamiteiten raakt het telefoonnetwerk soms overbelast.

Wie met privacyvragen zit, stelt Jambon gerust. "Er is geen privacyprobleem", zegt hij. "Wie zich inschrijft, geeft vrijwillig zijn gegeven door. De "Alert sms" houdt geen gegevens, maar stuurt naar toestellen die ergens in de buurt zijn", zegt hij in "De ochtend". De minister benadrukt ook dat de telefoongegevens niet zullen worden gebruikt voor commerciële of politieke doeleinden.

Niet alle gemeenten doen mee

Opmerkelijk wel is dat niet alle gemeenten van het land al meedoen met "Be Alert". Iedere gemeente kan zelf beslissen of ze al dan niet in het systeem stappen. Op deze website (of op onderstaande kaart) kunt u nagaan of uw stad of gemeente deel uitmaakt van "Be alert".

Binnenlandse Zaken benadrukt dat ook wie in een niet-deelnemende gemeente woont, zich al kan inschrijven. Niet alleen voor het geval uw gemeente later instapt, maar ook omdat u wel degelijk berichten van het provinciebestuur of de federale overheid kunt krijgen. Het is bijvoorbeeld de provincie die u zal laten weten als er in uw buurt een provinciaal rampenplan wordt afgekondigd.

(lees verder onder de foto)

Website niet helemaal af?

Bij de lancering van de website be-alert.be zijn er toch nog enkele schoonheidsfoutjes in geslopen. Op de Engelstalige hoofdpagina was vanmorgen de tekst nog niet helemaal af en stond er nog voorbeeldtekst (zie screenshot onder). Intussen is dat al aangepast. De titel van de pagina's in het Nederlands is bijvoorbeeld wel nog steeds "Drupal", wat wellicht het softwaresysteem is dat is gebruikt om de website te maken.

Meest gelezen