Brussels Smart City wil cultuur bij nieuwe doelgroepen brengen

In Flagey in Brussel heeft het Smart City for Culture evenement plaatsgevonden. "De kruisbestuiving tussen de digitalisering en kunst en cultuur moet de creativiteit in Brussel nog meer kansen geven om zich verder te verspreiden", zei de Brusselse staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets (CD&V).

"De cultuursector ondergaat grote veranderingen door digitale ontwikkelingen. Maar die digitalisering biedt ook kansen om het culturele aanbod toegankelijk te maken voor nieuwe doelgroepen, " aldus staatssecretaris Debaets.

Op het programma stonden uitzettingen, debatten, workshops en rondetafelgesprekken met onder andere keynote sprekers Marleen Stikkers van Waag society Amsterdam en Pascal Keiser van het Musée numérique in Parijs. Zij toonden allebei aan hoe digitalisering en ict in het buitenland al een functie hebben binnen de cultuursector. Met het project "Maak je stad" ijvert Stikkers voor open technologie, want die leidt tot open ontwikkeling. De Amsterdammers eigenen zichzelf de data en technologie toe voor het genereren van maatschappelijke en culturele waarde. Zo verandert de cultuur als het ware de technologie.

Pascal Keiser bevindt zich met het numerieke museum in een totaal ander aspect van cultuur: een eerste gratis ervaring rond kunst die vooral jongeren moet sensibiliseren. Een voorbeeld is het Micro-Folie gebouw in Sevran waarbij digitale schermen 250 kunstwerken huisvesten die het publiek interactief kan ontdekken. Tegelijk is het low-cost gebouw ook een ruimte voor concerten en ateliers rond technologie.

Meest gelezen