Close geeft toe: "Twee mandaten niet aangegeven"

Philippe Close, de nieuwe burgemeester van Brussel geeft toe dat hij twee mandaten niet heeft aangegeven bij het Rekenhof. De kandidaat-burgemeester maakte al zijn mandaten die hij voor 2016 aangaf bij het Rekenhof bekend aan, nadat Bruzz in een artikel had geschreven dat Close zeven mandaten zou hebben verzwegen en niet heeft aangegeven. Dat verhaal blijkt nu deels te kloppen.

PS'er Philippe Close ligt onder een vergrootglas nadat hij Yvan Mayeur heeft opgevolgd als burgemeester van Brussel. Omdat die moest opstappen omdat hij betaald mandaat had bij de daklozenvereniging Samusocial, kan de nieuwe burgemeester het niet maken om er nog mandaten op na te houden. 

Close had eerder aangekondigd dat hij afstand zou doen van al zijn mandaten. Maar het Brusselse nieuwsmedium Bruzz ontdekte dat Close vorig jaar zeven mandaten niet zou hebben aangegeven bij het Rekenhof, terwijl dat wel verplicht is. 

Closes woordvoerder heeft hierover vanochtend duidelijkheid gegeven: de PS'er had vijf van die mandaten wel aangegeven, maar ze waren nog niet gepubliceerd. Twee andere had hij inderdaad niet aangegeven:  mandaten bij interne PS-organen waarvan hij dacht dat hij ze niet moest aangeven.

"Als voorzitter"

De mandaten die niet werden aangegeven zijn de bestuurdersposten bij GEFEBRU (Gestion et Financement de la Fédération bruxelloise du Parti socialiste) en FONSOC (Fondation socialiste d'Information et de Gestion).

"We hebben die twee mandaten niet aangegeven, omdat ze werden uitgeoefend als fractievoorzitter en we niet op de hoogte waren dat ze vermeld moesten worden. Maar ik wil benadrukken dat ze niet bezoldigd zijn", aldus zijn woordvoerster.

In totaal gaf kandidaat-burgemeester Philippe Close voor 2016 25 mandaten aan bij het Rekenhof. Daarvan zijn er vier bezoldigd: zijn schepenambt bij de Stad Brussel, zijn functies als afgevaardigde en als fractievoorzitter in het Brussels Parlement en zijn voorzitterschap bij ASBL Foire Internationale de Bruxelles.

Meest gelezen