Fransman die over Meir racete mag vrij op borgtocht

De Fransman die eind maart met een auto over de Meir in Antwerpen reed, kan vrijkomen op borgtocht. Als hij 5.000 euro op tafel kan leggen en voldoet aan de voorwaarden, mag hij na bijna drie maanden de gevangenis verlaten.

De dertiger uit Frankrijk werd op 23 maart gearresteerd, nadat getuigen hem met hoge snelheid over de Meir hadden zien rijden. Hij had zich onttrokken aan een controle en was door het rode licht gereden. Toen de man op de kaaien werd gevonden in zijn auto, blijk hij onder invloed te zijn. In zijn auto lag een steekwapen en een gedemonteerde riotgun.

Geen terroristisch motief

Mohamed R. werd aangehouden voor poging tot moord en slagen en verwondingen in een terroristische context en voor inbreuken op de wapenwetgeving. Hij ontkende dat hij voetgangers wilde aanrijden en zei dat hij op zoek was naar een vriendin. De wapens wilde hij verkopen. Na verder onderzoek bleken er onvoldoende aanwijzingen voor een terroristische motief en bleef hij alleen nog maar aangehouden voor verboden wapenbezit.

Na bijna drie maanden voorhechtenis is de raadkamer bereid om hem vrij te laten, op voorwaarde dat hij zich ter beschikking houdt van het onderzoek en niet naar België komt, tenzij het in het belang van het onderzoek is.

Hij moet bovendien ook eerst een borgsom van 5.000 euro betalen. De vraag blijft of Mohamed R. een bedrag van die omvang tot zijn beschikking heeft. "Ik ga dat nog met hem bespreken", zegt zijn advocaat Raoul Vermeulen.