Gentse Moskeeënkoepel: "Vervang de naam Suikerfeest door Ramadanfeest"

Op het einde van de Ramadan vieren moslims wereldwijd traditioneel het Suikerfeest. Maar Demir Ali Köse, de voorzitter van de Gentse moskeeënkoepel, wil af van die benaming. Hij vindt dat die te veel verwijst naar zoetigheid en snoep, terwijl het toch vooral om een religieus feest gaat. Köse pleit er dan ook voor om het voortaan te hebben over het Ramadanfeest.
ImageGlobe

Volgens Köse gaat de benaming Suikerfeest voorbij aan de werkelijke betekenis van het feest. Hij denkt ook dat de meeste mensen bij het horen van die term, enkel aan het eten van suiker en zoetigheden denken. Terwijl het Ramadanfeest, toch over meer gaat dan "gebakjes eten".

Vooral het samenzijn met vrienden en familie en het elkaar bezoeken is van belang. Köse benadrukt ook dat Ramadanfeest de juiste benaming is van het feest aan het einde van de Islamitische vastenperiode. Suikerfeest wordt vooral door Turkse moslims gebruikt.

De Arabische benaming "Eid al-Fitr" betekent dat je ’s morgens eet en op die manier het einde van de vastenperiode aankondigt, besluit de voorzitter van de Gentse moskeeënkoepel.

Meest gelezen