Gevlucht uit IS-bolwerk Raqqa: "Meeste IS-strijders waren Europeanen"

Terreurgroep IS dreigt de controle op de twee belangrijkste steden in haar territorium in één klap te verliezen. Na Mosul is nu ook bolwerk Raqqa in Syrië het toneel van een nieuw offensief tegen de terreurgroep. Voor de bevolking van Raqqa breken opnieuw zware tijden aan.

Een coalitie tussen Koerdische en Arabische strijders onder de naam "Syrische Democratische Strijdkrachten" (SDF) boekt steeds meer terreinwinst, mede dankzij de luchtsteun van de Amerikanen.

Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor het lot van duizenden mensen die nog in de stad verblijven. Naar schatting wonen er in Raqqa ruim 160.000 mensen. Vluchten uit het IS-gebied blijft erg moeilijk.

“We proberen al maanden lang mensen te bereiken in Raqqa zonder succes”, vertelt VRT-journalist Majd Khalifeh. “Het is niet evident gezien het verbod op communicatie met de buitenwereld. Dat kan leiden tot de doodstraf. Het was dus afwachten op getuigenissen van mensen die uit de stad konden vluchten."
(Lees verder onder de video.)

Gevlucht uit Raqqa

Voor Ahmed is het een paar dagen geleden gelukt om uit de hoofdstad van het kalifaat te ontsnappen. Ahmed werkte in een gsm winkel in Raqqa en getuigt anoniem aan onze redactie. Ahmed wil zijn gezicht niet laten zien uit vrees voor wraak door IS-cellen in Syrië. Hij verblijft op dit moment in een nabije dorp dat al bevrijd is door SDF.

"De meeste IS-leden in Raqqa waren, Europeanen. Bijvoorbeeld uit Frankrijk, België of Groot-Brittannië. De Fransen en Belgen waren meestal van Maghrebijnse origine. Ze spraken goed Arabisch", zegt hij.

Ahmed kan voor het eerst vrij surfen op het internet. De afgelopen drie jaar kon hij alleen terecht in internetcafés die gecontroleerd werden door IS:

“Bellen met een simkaart was verboden. Whatsapp en Telegram was voorbehouden voor leden van de terreurgroep om propaganda te verspreiden, financieringsbronnen te zoeken en om mensen te rekruteren. Hiervoor gebruikten ze valse Europese en Amerikaanse nummer", weet Ahmed.

Belgische strijders

Bij de Belgische strijders in Raqqa herinnert hij zich twee mannen, die als schuilnamen Abu Hassan en Abu Yusef heetten. Abu Hassan kwam vaak naar zijn winkel: "Abu Hassan wisselde vaak van gsm. Alsof hij ervoor vreesde om afgetapt te worden. Hij kwam om de twee maanden voor een nieuwe gsm."

Ik zag hem ook vaak van auto wisselen. Abu Yusef had precies minder geld. Die kwam eerder voor een oplader of extra gsm batterij."

Volgens Ahmed zijn de meeste Europese strijders al vertrokken uit Raqqa en verhuisd naar andere IS-gebied ten oosten van de stad: “Velen zijn naar Al-Mayadin weggetrokken samen met hun gezinnen. Ze namen hun meubels en al hun bezittingen mee.”

De komende weken zullen een keerpunt vormen in de strijd tegen de terreurgroep. De val van Raqqa in Syrië en Mosul in Irak kunnen een grote stap zetten richting de val van het zogenaamde kalifaat van IS. 

Meest gelezen