Griekse overheid roept noodtoestand uit op Lesbos

De Griekse overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen op het eiland Lesbos, dat maandagnamiddag werd getroffen door een aardbeving. Zeker één persoon is om het leven gekomen en honderden mensen zijn dakloos.
AFP or licensors

De aardbeving met een magnitude van 6.3 vond plaats om 14.28 uur Belgische tijd. Het epicentrum lag op 84 km van de kuststad Izmir, op een diepte van 5,7 km in de Egeïsche Zee. Ze werd gevoeld op het eiland Lesbos en de omliggende eilanden, en in het westen van Turkije. (lees verder onder de kaart)

Het dodelijke slachtoffer werd gevonden in het puin van haar huis in Vrisa, het dorp in het zuiden van Lesbos dat het zwaarst is getroffen. Er vielen ook tien gewonden en de materiële schade is aanzienlijk. "De meeste huizen in het dorp hebben zware schade opgelopen", zegt de burgemeester.

Ook andere dorpen in het zuiden van het eiland zijn zwaar beschadigd of zelfs verwoest. De inwoners, vaak oudere mensen, worden opgevangen bij familie, in hotels of tenten van het Griekse leger.

(lees verder onder de foto)

Lesbos heeft het de voorbije paar jaar al zwaar te verduren gehad. Het leed vooral onder de vluchtelingen- en migrantencrisis. Honderdduizenden mensen maakten de voorbije twee jaar de oversteek van Turkije naar het Griekse eiland.

Aardbeving was ook voelbaar in Istanbul

De aardbeving van gisteren was voelbaar tot in Izmir en Istanbul in Turkije, maar daar vielen geen gewonden. Er werden ook 25 naschokken gemeten.

Aardbevingen zijn geen ongewoon fenomeen in Griekenland en Turkije: beide landen liggen op actieve breuklijnen. Noordwest-Turkije maakte in 1999 nog twee verwoestende aardbevingen mee.

Meer schade dan gedacht op Lesbos: bekijk de beelden en nog meer foto's:

Meest gelezen