Honderden vluchtelingen lopen voedselvergiftiging op in Iraaks kamp

In een vluchtelingenkamp in de buurt van de Iraakse stad Mosul zijn honderden mensen ziek geworden, vermoedelijk door een voedselvergiftiging. Zo'n 800 mensen zijn getroffen, 200 van hen zijn opgenomen in een ziekenhuis. Eén kind is overleden.
AFP or licensors

In het kamp tussen Mosul en Erbil verblijven mensen die gevlucht zijn uit Mosul, dat al maandenlang wordt belegerd. Een internationale coalitie probeert de stad te heroveren op de jihadisten van IS. 

Zo'n 800 mensen zijn ziek geworden na een iftar-maaltijd, de maaltijd aan het einde van een vastendag tijdens de ramadan. De maaltijd -bonen, kip en yoghurt- was bereid in een restaurant in Erbil en door een liefdadigheidsorganisatie naar het kamp gebracht. De eigenaar van het restaurant is intussen aangehouden.

"Maagpijn van zodra we begonnen te eten"

"We kregen maagpijn van zodra van begonnen te eten", getuigt een vrouw. "We kregen moeite met ademhalen en merkten dan dat onze buren hetzelfde hadden."

Het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zegt "uiterst bezorgd" te zijn over het geval. "De medewerkers hebben nauw samengewerkt met andere agentschappen en de overheden om alle zieken te behandelen en de ernstig zieken naar nabijgelegen ziekenhuizen te brengen", klinkt het. Zo'n 200 mensen zijn opgenomen in een ziekenhuis. Eén kind is overleden. Volgens sommige bronnen zou er sprake zijn van nog een tweede dode, een vrouw.

Meest gelezen