Hongaars parlement keurt omstreden wet op ngo's goed

Het Hongaarse parlement heeft de omstreden wet goedgekeurd die buitenlandse ngo's aan banden legt. De wet viseert vooral de organisaties van de Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop George Soros, stichter van de prestigieuze Central European University.
MTVA - Media Service Support and Asset Management Fund

De nieuwe wet legt strikte banden op aan ngo's die rekenen op fondsen vanuit het buitenland. Ngo's die giften van meer dan 24.000 euro per jaar ontvangen, dienen zich te registreren als door het buitenland gesteunde organisatie. Doen ze dat niet, dan kunnen ze beboet of zelfs opgedoekt worden.

De wet viseert vooral de organisaties van de Amerikaans-Hongaarse miljardair en George Soros, wiens liberale visie haaks staat op het nationalisme van de Hongaarse premier Viktor Orban. Soros richtte na de val van de Muur de prestigieuze Central European University op in Boedapest. 

"Poging om kritische stemmen het zwijgen op te leggen"

De wet leidde maanden geleden al tot massaal protest in de straten van Boedapest. Onder druk van de Europese Commissie, die aanvoerde dat de wet strijdig is met de vrijheid van vestiging, heeft de Hongaarse regering de eerste versie van de wet wel gemilderd. In het parlement werd hij met een overgrote meerderheid -130 stemmen tegen 44- goedgekeurd.

Mensenrechtenorganisaties blijven intussen fulmineren tegen de wet. Volgens Amnesty International gaat het om "een doortrapte en berekenende aanval op de burgermaatschappij". Human Rights Watch beschouwt de wet als "een poging om de kritische stemmen in de maatschappij het zwijgen op te leggen".

Meest gelezen