Julius Caesar die op Trump lijkt, doet sponsors voorstelling in New York afhaken

In New York is er commotie ontstaan rond een Julius Caesar-bewerking waarin het hoofdpersonage verdacht veel op de Amerikaanse president Donald Trump lijkt. Trump-aanhangers hebben opgeroepen tot een boycot en grote sponsors zoals Delta Air Lines en Bank of America hebben zich al teruggetrokken als sponsors van de voorstelling van The Public Theater.
AFP or licensors

Meteen na de verkiezingen in november kreeg regisseur Oskar Eustis al het idee om een bewerking te maken van "Julius Caesar" van Shakespeare, met in de hoofdrol een provocerende, maar niet helemaal op hem lijkende stand-in van president Trump. 

De bewerking van Eustis kwam vorige week onder vuur te liggen nadat op sociale media een video verspreid was van de uitbeelding van de moord op Caesar. Die scène is erg bloederig, maar bovendien lijkt de hoofdrolspeler met zijn blonde haren, kostuum en grote, rode das volgens sommigen toch opvallend veel op de Amerikaanse president. Daarop volgde meteen commentaar van mensen die de voorstelling gezien hadden. In het stuk zitten trouwens meerdere verwijzingen naar Trump en naar het Amerika van vandaag. 

Dat bracht Eustis ertoe om bij de première maandagavond in New York een speech te geven en het publiek op te roepen ook die te filmen en online te delen. "Wanneer we de natuur een spiegel voorhouden onthullen we vaak dingen die storend of schokkend zijn", zei hij. "Thank God. Dat is onze job.

Bekijk de speech van Oskar Eustis hier:

Sponsors van festival trekken zich terug

Aanhangers van Trump zien dat echter anders. Breitbart News en Fox News hebben een campagne gevoerd op sociale media die ertoe geleid heeft dat twee grote sponsors van de productie, Delta Air Lines en Bank of America, hun financiële steun intrekken. "Dit stemt niet overeen met de waarden van Delta, wat je politieke overtuiging ook mag zijn", klonk het bij de luchtvaartmaatschappij. "De manier waarop Julius Caesar hier wordt afgebeeld, is bedoeld om te provoceren en te beledigen", motiveerde Bank of America zijn beslissing om de steun voor deze productie van The Public Theater, dat het Shakespeare in the Park-festival organiseert, in te trekken.

Ook Donald Trump Jr., de zoon van de president, mengde zich op Twitter in de discussie: "Ik vraag me af in welke mate deze "kunst" door de belastingbetaler wordt gesponsord. Serieuze vraag: wanneer wordt "kunst" politiek en verandert dat de zaken?". Zijn bericht werd duizenden keren geretweet.

De productie wordt wel verdedigd door critici, die ze genuanceerd, complex en trouw aan de tekst van Shakespeare noemen.

Eustis ontkent de kritiek dat het stuk oproept tot geweld. "Iedereen die deze productie ziet, zal merken dat dat op geen enkele manier het geval is." Volgens hem maakt zijn bewerking net het tegenovergestelde punt. Hij ziet zijn werk eerder als een waarschuwende parabel voor zij die de democratische waarden op een ondemocratische manier proberen te bestrijden.

Zo ziet ook artistiek directeur van het Oregon Shakespeare Festival Bill Rauch het. "Het hoofddeel van het stuk zijn de tragische repercussies van de moord", zegt hij. "Dit stuk kan niet duidelijker zijn over de noodlottige gevolgen van geweld." 

Meest gelezen