Kortrijk is watching you: "meten is weten"

Kortrijk zal binnenkort tot op tien meter kunnen zeggen waar bezoekers zich bevinden, wat ze doen en vanwaar ze komen. De stad wil zoveel mogelijk gegevens verzamelen en zal daarvoor samenwerken met gsm-operatoren. Met al die informatie wil het bestuur zeer gerichte beslissingen nemen. “Meten is weten”, klinkt het in de Guldensporenstad.
Cedric Hatto

Kortrijk wil binnenkort samenwerken met gsm-operatoren en stelde daarvoor een raamakkoord op dat gisterenavond unaniem werd goedgekeurd in de gemeenteraad. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Die operatoren zullen analyses maken van het gsm-verkeer van de bezoekers van de stad. Ze weten bijvoorbeeld welke gsm waar en wanneer verbinding maakt met een mast of met het gratis wifi-netwerk en zullen die gegevens nauwkeurig verwerken en doorgeven aan de stad.

Waar tanken, slapen, eten en drinken bezoekers?

De stad zal zo perfect weten hoeveel mensen de stad bezochten, van waar ze komen, hoelang ze ergens blijven, waar ze overnachten en parkeren, wie ze zijn, hoe ze zich verplaatsen,… “Deze informatie zullen we gebruiken voor alle beleidsdomeinen”, klinkt het bij schepen Arne Vandendriessche (Open VLD). “We zullen bijvoorbeeld perfect weten uit welke regio’s onze bezoekers komen en kunnen dan reclame op maat die richting uit sturen. Door veel duidelijker te meten wie onze bezoekers zijn, wat ze doen en vanwaar ze komen, kunnen we veel gerichter actie ondernemen”, aldus Vandendriessche. De informatie van de operatoren zal later ook gebundeld worden met die van camera’s en wifi-sensoren.

Einde van de privacy?

Komt de privacy van de bezoekers niet in het gevaar? Volgens schepen Vandendriessche niet. “De gsm-operatoren staan onder toezicht van de privacycommissie. En bovendien geven de operatoren ook niet door wie er wordt getrackt, enkel welke gsm. Iedere gsm heeft een code en wij krijgen dus enkel info over die codes”. De privacywet zegt dat er geen problemen zijn met het doorgeven van persoonsgegevens als het niet mogelijk is om de persoon achter die gegevens te identificeren.

Het analyseren en doorgeven van gsm-gegevens is op zich niet nieuw. In Antwerpen wordt het al in beperkte mate gebruikt, maar ook in de privé is gsm-tracking niet nieuw. Ketens gebruiken gsm-informatie van hun klanten bijvoorbeeld om te kijken waar ze een nieuwe vestiging kunnen openen. Maar Kortrijk is naar eigen zeggen de eerste stad die er zo ver in gaat. De Guldensporenstad wil een voorbeeld zijn voor andere steden en stelt hun net opgesteld raamakkoord dan ook graag open voor andere steden en gemeenten.

Meest gelezen